У Сокільниках проводять обшук будинку Тараса Козака

27 Квітня 2022

Фото: Наші гроші. Львів

Державне бюро розслідувань обшуковує нерухомість, що належать підозрюваному у держзраді Тарасу Козаку.

Першим про це повідомило видання «Твоє місто». «Наші гроші. Львів» пересвідчились в цьому, відвідавши нерухомість родини Козаків у Сокільниках біля Львова. Також цю інформацію підтвердила речниця територіального управління ДБР, розташованого у Львові, Тетяна Муравель.

«Я можу тільки підтвердити, що обшуки проводяться. Більше інформації тільки після завершення обшуків», – повідомила Тетяна Муравель.

Будинок Тараса Козака. Фото: Наші гроші. Львів

У Сокільниках на одній вулиці розташовані два будинки, один із яких належить Тарасу Козаку, а ще один – його колишній дружині Руслані Козак. У них є двоє спільних дітей, зокрема донька, яка після навчання у Швейцарії мешкає у Лондоні, про що недавно розповіли «Наші гроші. Львів». Обшуки проводили у будинку, який належить саме Тарасу Козаку. Інформації щодо другого будинку немає.

До будинку Тараса Козака є двоє воріт із ініціалами. Фото: Наші гроші. Львів

Згодом ДБР повідомило, що проводить обшуки у родичів народного депутата України Віктора Медведчука та нардепа Тараса Козака у межах кримінального провадження за підозрою у зловживанні владою та порушенні правил охорони або використання надр (ст. 364, ст. 240 КК України). Родичі Козака та Медведчука є суб’єктами кримінального провадження щодо незаконного видобутку піску на двох кар’єрах у Львівські області.

Лише під час обшуку в одній з квартир, що належить дружині Тараса Козака, слідчі вилучили понад 108 тис. доларів США, 8,5 тис. євро, 18,6 тис. російських рублів, документи на об’єкти нерухомості та банківські картки.

Квартира дружини Тараса Козака

Нагадаємо, Тарасу Козаку у травні минулого року повідомили про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму. Наразі Козак перебуває у міжнародному розшуку.

Мама Тараса Козака Софія Козак та його брат Богдан Козак є власниками готельно-відпочинкового комплексу «Наварія-Нова» біля Львова. Софії Козак також належить кафе «Зустріч» на вулиці Хмельницького у Львові. Вона має частку й у кількох підприємствах, заснованих відомою фірмою «Керамбуд». Це підприємство належить Богданові Козаку та Сергію Медведчуку, братові Віктора Медведчука.

Братам Козака і Медведчука належить ТОВ «Бетонбуд». А крім того, Богдан Козак також є співвласником ринку «Галицьке перехрестя»,  будівельних компаній «Будімекс» та «Атлантбуд-всесвіт». Йому належить фірма «Зелений Бір», що в Брюховичах біля Львова володіє 5 га землі.

20 січня цього року Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США запровадило проти Козака санкції. Вони передбачають заморожування всіх активів і майна підсанкційних осіб на території США, а також заборону американським фізичним і юридичним особам здійснювати будь-які фінансові або інші операції з такими особами.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.

Портрети і гроші