Важливі новини Львова та області за 2 травня

02 Травня 2022
  • Львів 2 травня передав 125-й окремій бригаді територіальної оборони Збройних сил України два автобуси MAN, отримані від польських міст Білосток і Познань, повідомляє прес-служба ЛМР. Загалом Львів отримав від польських міст та сіл 30 великих низькопідлогових автобусів. Крім Білостока та Познані, до допомоги українцям долучилися Яворно, Краків, Катовіце, Сосновець, Тихув, Сьверклянець. Усі автобуси приїхали з гуманітарною допомогою. Після оформлення всіх відповідних документів частина з них курсуватиме на міських маршрутах, а решту передадуть на інші спеціальні потреби.
  • Голлівудська зірка та посол доброї волі ООН Анджеліна Джолі, яка займається біженцями, 1 травня відвідала реабілітаційний центр «Гармонія» для дітей у Бориславі. Вони привезла подарунки для дітей з вадами опорно-рухового апарату, які тут навчаються та проходять. Акторка також поспілкувалася з дітьми, яких евакуювали з Луганщини. Нагадаємо, акторка також відвідала дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, яких евакуювали з «гарячих» регіонів України у львівські інтернати. А раніше її помітили у кав’ярні «Львівські круасани» поблизу торгового комплексу «Шувар» на Сихові. За словами офіційного представника ООН Метта Солтмарша, Анджеліна Джолі поїхала в Україну з власної ініціативи, і управління Верховного комісара ООН у справах біженців не має жодного відношення до її візиту. Акторка переймається проблемами біженців уже понад 20 років.
  • Львівському Обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф передадуть сім автомобілів швидкої допомоги Pinzgauer. Їх відправлять українським захисникам на передову. Йдеться про броньовані, повнопривідні транспортні засоби, які одночасно можуть перевозити двох-трьох пацієнтів. Ці автомобілі передадуть в розпорядження медично-військових підрозділів на сході України. Компанія Venari Group, що виробляє «швидкі», переобладнала їх на реанімобілі. Акрша партія з трьох швидких уже поїхала на схід.
  • За останню добу на Львівщині рятувальники ліквідували 14 пожеж в екосистемах. Пожежі сухостою були зафіксовані в Червоноградському, Львівському, Золочівському, Дрогобицькому та Стрийському районах. Площа цих пожеж становила майже 2 га. Тому рятувальники вкотре звертаються до громадян з вимогою припинити випалювати сухостій. Внаслідок цих пожеж, вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, але рослини, комахи, звірі та птахи. Нагадаємо, спалювання трави у воєнний час можуть прирівняти до диверсії, що передбачає кримінальну відповідальність. Відповідні зміни дло законодавства було внесено 3 березня 2022 року. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на  знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, додано і навмисні підпали, в тому числі й сухої рослинності. В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану такі дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань підрозділи рятувальників, військових та правоохоронців, а відтак, знижують обороноздатність країни. Тож відтепер такі дії розцінюють як кримінальний злочин.
  • У Львові відкрили виставку вцілілих великодніх писанок, які привезли з Києва. Ці писанки з 2016 року ці експонували на Софіївській площі у столиці та «Добропарку», приватному ландшафтному парку у селі Мотижин під Києвом. Як повідомила голова Львівської РДА Христина Замула, окупанти знищили парк і з усіх 585 писанок вціліли лише 140. Побачити врятовану виставку великодніх писанок можна біля Собору Св. Юра. Триватиме вона до п’ятниці, 6 травня. Далі її експонуватимуть у громадах Львівщини.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.