Блогера Гліба Ляшенка судитимуть за державну зраду

02 Травня 2022

Гліб Ляшенко, зображення: zbruc.eu

Блогеру та політичному експерту Глібові Ляшенку оголосили підозру у державній зраді та пропаганді війни через публічні висловлювання. Зараз досудове розслідування за обома статтями завершено. Про це повідомило Управління Служби безпеки України у Львівській області.

Наприкінці березня Ляшенка арештували та повідомили про підозру у державній зраді, а 2 квітня додали ще одну підозру за ст. 436 ККУ (пропаганда війни). Ще 31 березня Галицький районний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю сплати 4 млн грн застави. Станом на сьогодні застава не внесена.

Зараз на Ляшенка чекає суд. Також раніше співробітники СБУ повідомляли про те, що зібрали великий масив інформації щодо протиправної діяльності «журналіста».

Пропагандистські тези

Ляшенко раніше часто виступав у ефірах каналів Віктора Медведчука та  російських телеканалів. Він говорив про себе «Я гражданин Украины, но я, безусловно, русский человек», а також поширював наративи про зовнішнє американське управління країною.

У своїх дописах Ляшенко звинувачував у російській агресії Україну. «8 лет Россия просила и даже умоляла Украину изменить свой курс […] Украина 8 лет отказывалась. И вот результат».

Та виправдовував агресію рф:

«Войну просто так никто не начинает. Для этого должны быть веские, фундаментальные причины. Украинскому обществу о причинах нынешней войны не рассказывают. Ситуацию рисуют до боли просто: «маньяк Путин сошёл с ума и решил убить миллионы украинцев». И всё. Других причин — нет».

Разом з тим причин Ляшенко не називає і радить терміново домовлятися з Росією, бо «выхода нет».

У ще одному дописі звинуватив президента у смертях під час війни:

«Каждый случайно погибший мирный житель, каждый убитый украинский солдат — персональная ответственность Зеленского».

Зараз фейсбук-сторінку, де Ляшенко публікував ці дописи, видалено.

6 квітня матір Гліба Ляшенка, Світлана Ляшенко, звернулась до президента України Володимира Зеленського. Вона заявила, що її син у перші дні після вторгнення Росії «піддався сильним емоціям» і некоректно висловився у соціальній мережі, а також «намагався бути корисним… шукав правду, шукав способи завершити війну, зокрема звертаючись до глави держави».

До речі

Національне агентство з питань запобігання корупції та «Рух ЧЕСНО» в середині квітня внесли перші 100 осіб до реєстру держзрадників. Серед них опинились 15 медійників, зокрема і Гліб Ляшенко. Зараз кількість осіб у реєстрі зросла до 160, а медійників серед них 27 осіб.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.