На Закарпатті створили аналітичний центр із можливістю розпізнавання облич

28 Квітня 2022

Скріншот з відео Закарпатської ОВА

Закарпатська обласна військова адміністрація повідомила про запуск Ситуаційно-аналітичного центру. За словами очільника ОВА Віктора Микити, ця платформа дозволяє отримувати інформацію про можливі загрози та допоможе швидше реагувати правоохоронцям, військовим та екстреним службам.

Система дозволяє швидше шукати тих, хто може бути причетним до розвідувально-підривної та кримінальної діяльності через технологію розпізнавання облич.

Скріншот з відео Закарпатської ОВА

Для функціонування центру встановлюють камери. Їх облаштовують на всіх об’єктах критичної інфраструктури, основних транспортних потоках, пунктах пропуску, вокзалах. Вони надаватимуть інформацію про людей та транспорт, які знаходяться в області. Наприклад, на кордоні зараз облаштовують систему тепловізійних камер.

Інформація передається до Ситуаційно-аналітичного центру, де встановлено спеціальний модуль розпізнавання облич. Він аналізує обличчя, порівнюючи їх із заздалегідь створеною базою, яку доповнюватимуть. Аналогічно і з транспортними засобами.

Також на базі центру керівники профільних органів (ЗСУ, СБУ, НПУ, ДСНС і т. д.) можуть створювати власні центри другого рівня, для виконання своїх завдань.

Усі камери в одній системі

Віктор Микита додав, що до цієї системи додадуть камери обласної системи «Безпечне Закарпаття» та інші системи відеоспостереження області, що збільшить кількість інформації. При ситуаційно-аналітичному центрі також є центр обробки даних.

Система «Безпечне Закарпаття» переважно передбачало розміщення камер на автошляхах. Станом на лютий 2022 року за цією системою встановили 343 камери. З них 121 – з аналітичними можливостями (розпізнавання номерів автомобілів) та 20 камер – з функцією розпізнавання обличчя.

Окремо систему відеоспостереження реалізовували в Ужгороді. Там з 2019 року за кошти ЄС реалізовували програму зі встановлення системи відеоспостереження, про яку писали «Наші гроші. Львів». Бюджет проєкту становив 60 тис. євро. Загалом зараз в Ужгороді працює 256 камер, з них 56 – із них розпізнають автомобільні номери, 20 – впізнають обличчя, ще три роботизовані камери, а 22 камери встановлені підприємцями і також підключені до міської системи.

Додатково:

У Львівській області в середині квітня почали впроваджувати систему розпізнавання людей та автомобілів «Vision». Проєкт втілює спільно влада, поліція та львівський IT-кластер. Система також працюватиме із вже встановленими відеокамерами та з новими, які встановлять у цьому році. Зараз в області вже вмонтовано 1400 відеокамер, ще 700 планують встановити. Проєкт підтримує львівський ІТ-кластер, який фінансує закупівлю необхідних компонентів системи. А перші відеокамери з системою розпізнавання облич у Львові почали встановлювати у 2019 році.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.