Два місяці війни: Львівщина в цифрах

27 Квітня 2022

Фото з акції "Ціна війни". Львів, 18.03.2022. Джерело: ЛМР/ Роман Балук

Після двох місяців з часу повномасштабного вторгнення росії в Україну Львівщина перевиконує бюджетні показники. Порівняно з минулим роком, сума акумульованих податків та зборів зросла на третину. А в області сьогодні проживає 260 тисяч вимушених переселенців. Про це під час брифінгу 27 квітня повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.  Він також підсумував життя області під час воєнного стану в цифрах.

Бізнес та податки

Станом на кінець квітня до місцевих бюджетів мобілізовано 7,2 млрд грн податків і зборів, це на 28 % більше, ніж за відповідний період у минулому році. До обласного бюджету надійшло 1,1 млрд грн податків та зборів, тобто на 31% більше, ніж минулого року.

За програмою релокації бізнесу у Львівській обласній військовій адміністрації вже отримали понад 700 заявок. Більше 50 підприємств вже почали працювати на Львівщині, створивши понад 1000 нових робочих місць.  Ще 100 компаній вже в процесі переїзду.

Житло для переселенців

Львівська обласна військова адміністрація прийняла на території області більше 300 тисяч вимушених переселенців, з них 260 тисяч сьогодні залишаються тут.

За словами Козицького, близько 25 тисяч осіб зараз проживає на території закладів освіти. Щоб розвантажити їх та запропонувати переселенцям постійне житло уряд працює над можливістю викупити квартири в новобудовах – потрібні 1 221 квартира. За словами очільника ЛОВА,  триває погодження цін із забудовниками.

Також в межах області визначено 156 об’єктів незавершеного будівництва, які можуть стати місцями поселення для ВПО. Це гуртожитки, санаторії та школи,  де зможуть розмістити 15 тисяч людей. На добудову цих об’єктів потрібно 1,8 млрд грн. Вже обрали 13 приміщень для відбудови, на які спрямують з основного обласного бюджету 50 млн грн.

Крім того, в ЛОВА зібрали інформацію про землю, на якій можна починати будувати житло. Йдеться про 95 ділянок у Львівській області, де частково або повністю є комунікації. Наразі відбувається затвердження державної програми з будівництва нового житла для людей, які вимушено покинули свої домівки.

Робота правоохоронців

З 24 лютого Служба безпеки України на Львівщині перевірила 5 350 осіб щодо участі у підривній діяльності на користь ворога. З них 217 притягнули до відповідальності. Правоохоронці розпочали 14 кримінальних проваджень, повідомивши про підозру у державній зраді, поширенні інформації про переміщення ЗСУ та незаконне переправлення людей через кордон.

Також виявлено та припинено 39 кібератак на державні інформаційні ресурси Львівщини, заблоковано діяльність більше 90 сайтів та сторінок, що використовували для пропагандиської діяльності росії.

Гуманітарна допомога та гаряча їжа

З початку повномасштабного вторгнення в Україну через західний кордон країни у Львівській області завезли 135 тис. тонн гуманітарної допомоги та поставили в області 44 станції Starlink – системи широкосмугового інтернету.

Лише протягом квітня, за підтримки міжнародної організації World Central Ritchen, було приготовано та роздано 1,5 млн порцій гарячої їжі. До процесу долучилися 40 місцевих рестораторів, 30 найбільших регіональних виробників продуктів, 7 великих торгівельних мереж і найбільший гуртовий ринок на заході України.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.