СБУ попереджає про створення фейкового чат-боту про переміщення військ

26 Квітня 2022

Фото ілюстративне

Служба безпеки України повідомила про поширення фейкового чат-боту, який збирає інформацію про кількість та пересування російських військ.

«Російські окупанти намагаються зменшити опір українців та запускають нові фейки. Цього разу вони поширили в мережі фейковий чат-бот зі схожою на офіційний назвою, яка відрізняється лише на кілька літер», – йдеться в повідомленні СБУ.

Фейк майже повністю мімікрує під офіційний канал СБУ, відрізняється всього кількома літерами у назві та текстом повідомлення. В підробці є посилання на офіційні сторінки Служби безпеки України, ідентичне головне зображення та назва, яка коротша від справжньої всього на чотири літери: stop_rus_war_bot, тоді як справжній бот СБУ називається stop_russian_war_bot. Таким чином переплутати воорожий чат-бот зі офіційним дуже легко.

Спецслужба нагадує, що офіційний чат-бот СБУ – t.me/stop_russian_war_bot.  Завдяки цьому чат-боту отримують тисячі повідомлень про дислокацію та переміщення ворога.

STOP Russian War — спеціальний чат-бот у месенджері Телеграм, що дозволяє користувачам оперативно повідомляти нашим військовим про переміщення техніки окупантів. Усі повідомлення користувачів додатково перевіряє СБУ перед тим, як передати в штаби військ. Згодом до бота додали нові можливості ‒ зокрема можливість надсилати інформацію навіть за відсутності інтернету. Таку інформацію можна надіслати через спеціальний додаток Bachu. Поки що він доступний лише на Android. Схожий чатбот створили і у Мінцифри. Він називається «єВорог», а авторизація через застосунок «Дія» забезпечує захист від диверсантів.

СБУ нагадує про пильність та просить бути вкрай уважними, довіряти лише офіційним сторінкам державних органів і структур та не допомагати ворогу отримати перевагу на інформаційному фронті.

Офіційні повідомлення про роботу Служби безпеки України доступні на сторінках у соціальних мережах:

Facebook – https://bit.ly/facebookSSU

Instagram – https://bit.ly/instagramSSU

Twitter – https://bit.ly/twitterSSU

YouTube – https://bit.ly/youtubeSSU

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.