Два великі машинобудівні підприємства переїдуть на Львівщину

14 Квітня 2022

Фото ілюстративне

У Львівській області працюватимуть два великі машинобудівні підприємства з Донеччини та Чернігівщини. Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Йдеться про ТОВ «УК «Вітропарки України»,в складі групи компаній ПАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування». Це компанія, яка розробляє, будує та обслуговує вітроустановки, генерує та здійснює постачання електроенергії на всіх етапах. Раніше потужності підприємства були розміщені в Краматорську.

Бенефіціаром компанії є Едуард Мкртчан. Його батько – засновник металургійного холдингу Індустріальний союз Донбасу (ІСД) Олег Мкртчан, якого у 2018 році засудили в росії.

За даними аналітичної системи YouControl, Едуард Мкртчан володіє 24 компаніями в Україні, половина з яких зареєстрована в Краматорську. Серед них виробник турбін «Фурлендер Віндтехнолоджі».

Друге машинобудівне підприємство, яке релокується на Львівщину, – це промислова компанія «Пожмашина», одне з провідних підприємств на українському ринку пожежної, спеціалізованої та сільськогосподарської техніки. На Львівщині працюватиме третина потужностей заводу, який діяв поблизу Прилук.

«Після завершення війни планують частину виробництва залишити. Ба більше, розпочати виробництво вантажної техніки, що створить нові робочі місця», – йдеться у повідомленні голови Львівської ОВА Максима Козицького.

Бенефіціаром «Пожмашини» є підприємець та політик Олег Авер’янов, голова чернігівської облорганізації Радикальної партії Олега Ляшка, ексзаступник голови Держслужби з надзвичайних ситуацій та екс-депутат  Чернігівської облради.

Очікується, що на двох машинобудівних об’єктах створять 1000 робочих місць. З міркувань безпеки адреси, де працюватимуть підприємства, не називають.

Загалом з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну на Львівщину релокувались 79 підприємств. З них 32 уже розпочали роботу. За інформацією голови Львівської ОВА, відділ інвестиційної політики за час воєнного стану опрацював вже 347 заявок на переміщення виробничих потужностей.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.