У квітні на Львівщині виплатять майже 200 тис. грн за програмою «Прихисток»

13 Квітня 2022

Фото: Віталій Грабар

Через зростання кількості переселенців уряд запровадив програму допомоги «Прихисток». Програма відшкодовує комунальні платежі домовласникам, які безоплатно розміщують внутрішньо переміщених осіб. Зараз це близько 450 грн за одну особу.

У Львівській обласній військовій адміністрації повідомили, що станом на 1 квітня до бази вже внесено 2 269 внутрішньо переміщених осіб, за проживання яких в приватних оселях власникам житла виплатять компенсацію.

Рахують компенсацію в людино-днях і за березень нарахували 12,8 тисяч таких людино-днів. На виплату цієї компенсації передбачено 189,6 тис. грн. Щодо кількості домовласників, які отримають виплати, то зведених даних наразі немає, в середньому в кожній оселі поселяють 4-5 людей.

Нагадаємо, уряд схвалив програму «Прихисток» постановою від 19 березня 2022 року. Перші заяви можна було подавати з 22 березня. Домовласникам, які зареєструвались в програмі «Прихисток», оплати прийдуть після 20 квітня.

Заступник директора паливно-енергетичного комплексу та ЖКГ у Львівський ОВА Петро Назар зазначив, що наприкінці квітня, коли адміністрація отримає усі дані за квітень, загальна сума виплат буде значно більшою.

«Коли ми матимемо від громад відомості за квітень, кількість переселенців і сума виплат збільшиться в рази. У нас було багато громад, які в березні не подавали документів, а зараз готують свої списки. Тоді ми будемо розуміти масштаби і будуть зовсім інші цифри», ‒ каже Назар.

Як працює програма:

  • Охочим надати житло потрібно зареєструватись на сайті «Прихисток». Там у спеціальній формі зазначити скільки людей готові розмістити, на який період, адресу та тип житла. Або звернутись до органу місцевого самоврядування. Надалі також це можна буде зробити й через застосунок «Дія».
  • Власник житла наступного дня після поселення людей повинен подати відповідну заяву на ім’я голови районної адміністрації за місцем розташування житла, завірені копії паспортів переселенців, документи на житло. Це можна зробити онлайн або через ЦНАП.
  • Щомісяця, до 10 числа, власник житла повинен оновити дані про кількість мешканців у нього і кількість днів, які вони проживають, чи проживали.
  • Військові адміністрації подають протягом двох робочих днів зведену інформацію у Міністерство розвитку громад і територій України. А Міністерство готує проєкт для виділення коштів Кабміном. Виплати здійснюються щомісяця до 20 числа.

Про «Прихисток»

Платформу розробили 25 лютого — за добу після початку повномасштабної війни. Його створення було ідеєю Галини Янченко, депутатки, заступниці голови фракції «Слуга Народу». Його розробляли як волонтерський проєкт, але у квітні він став державним веб-ресурсом.

За перші три тижні «Прихисток» відвідали 1,5 млн людей, знайшли житло більш ніж 40 тис. переселенців. Зараз на сайті понад 13 тис. актуальних пропозицій щодо житла в Україні та ще 3 тис. — за кордоном.

З початком війни за даними ООН більше 10 млн українців покинули свій дім. Понад 3 мільйони з них виїхали за кордон. Решта ‒ стали внутрішньо переміщеними особами.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.