«Корисна карта» розповідає, який бізнес працює під час війни у вашому місті

08 Квітня 2022

Команда «ЛУН Місто» IT-компанії LUN, запустила «Корисну карту». Її мета — обʼєднати інформацію, яка потрібна людям для життя під час війни.

LUN збирає дані у відкритих джерелах та безпосередньо від бізнесів (аптек, супермаркетів тощо). Інформація, яка стосується ЗСУ, ТрО чи бойових дій, на карті не публікується.

Відомості про заклади, якими можна скористатись, розділена за шарами для простішого відбору. Окремі відбори є для:

  • продуктових супермаркетів (серед них Сільпо, Фора, Varus та інші);
  • побутових маркетів (Епіцентр, Eva);
  • поштових сервісів (Нова пошта, Justin, Meest);
  • аптек;
  • автозаправок (Socar, Wog, Okko);
  • кав’ярень та ресторанів.

Також на карту додають нові бізнеси. Наприклад, магазини одягу та взуття, квіткові, зоомагазини та салони краси.

Команда просить повідомляти, які ще дані потрібні на карті або про відкриті заклади, які ще не нанесені на карту. Це можна зробити, заповнивши форму.

Із часу запуску карту відвідали 250 тис. користувачів. Карта безкоштовна для користувачів та для представників бізнесу.

Додати об’єкт можна трьома способами: через телеграм-бот для дрібного бізнесу, бот для власників кафе та через API для великих компаній.

«Нам найзручніше отримувати дані через API — так ми можемо найшвидше вивести дані на карту. Але навіть великі мережеві заклади не всі мають можливість підготувати його. Тому ми шукаємо різні варіанти. Днями ми разом з партнерами запустили MapMomentumBot. Через нього можуть невеликі немережеві бізнеси — крамнички, перукарні, манікюрні, зоомагазини, СТО», – розповіла «Наші гроші. Львів» Анна Денисенко, кураторка проєкту Корисна карта від ЛУН Місто.

Через бот LunAndPosterBot також додають немережеві кафе та ресторани. Великі бізнеси надають АРІ, тому дані оновлюються автоматично. Для малих бізнесів, що реєструвалися через бот, оновлення даних відбувається щоденно. Зранку вони отримують повідомлення «Чи ви працюєте сьогодні?». При ствердній відповіді – їх відображають на карті, пояснила Анна Денисенко.

«Коли ми запускали карту, пріоритет був – вода, їжа, бензин, ліки. Тому ми були зосереджені на великому мережевому бізнесі – заправки, супермаркети, аптеки. Потім ми опитали користувачів і виявилося, що людям хочеться знати, де банально випити каву. Так з’явився спільний бот із Poster. Після заклику до малого бізнесу повертатися до роботи, ми зробили співпрацю із Momentum Bots та розробили бот для іншого малого немережевого бізнесу — крамниці, сервісів, салонів», ‒ каже Анна Денисенко.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.