На Львівщині створили групу для пошуку та вилучення російського державного майна

08 Квітня 2022

Російські цистерни зі зрідженим газом виявили у Мукачево. Фото: Бюро економічної безпеки

У Львівській обласній військовій адміністрації створили міжвідомчу групу, яка буде виявляти об’єкти права власності країни агресора — Російської Федерації. Відповідний наказ 5 квітня підписав начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

До складу групи увійшли представники різних відомств, кількість яких буде розширюватися. На сьогодні до неї, за погодженням, включили представників від Бюро економічної безпеки, Львівської регіональної митниці, Львівської залізниці, Нацполіції у Львівській області, обласного центру комплектування та соцпідтримки, Західного міжрегіонального територіального управління АРМА з місцеперебуванням у Львові. Керуватиме роботою міжвідомчої групи буде заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик.

Він пояснив, що йдеться про виявлення тільки того нерухомого та рухомого майна, де засновником або бенефіціаром є саме держава Російська Федерація в особі органів або державних компаній. Це не стосується фізичних осіб громадян РФ чи юридичних осіб, де вони є засновниками. Процедуру регламентує «Закон про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», який президент України Володимир Зеленський підписав 10 березня поточного року.

«У нас не стоїть задача забрати все у всіх.  Україна — цивілізована правова держава, ми не уподібнюємося ганебним вчинкам ворога. Основний пріоритет — це те, щоб відповідальність несла саме держава Російська Федерація», — сказав у коментарі для «Наші гроші. Львів» Андрій Годик.

Після виявлення російського майна на Львівщині, міжвідомчою групою вживатимуться заходи щодо недопущення його вилучення, відчуження чи переміщення (в тому числі поза межі України), а далі інформацію передаватимуть до РНБО, де прийматимуть кінцеві рішення. Реагуватимуть також і на випадки перереєстрації бенефіціарів під час війни. Оскільки з 24 лютого доступ до роботи реєстру нерухомого майна був закритим, будь-які реєстраційні дії нотаріусів у цей період викликатимуть запитання.

Вилучене майно будуть скеровувати або на потреби ЗСУ, або в рахунок репарацій на користь України.

Заступник голови ОВА зазначив, що вже минулого тижня було відчужено 45 російських залізничних вагонів, що були на території Львівської області. А загалом, за поданням Укрзалізниці, станом на 2 квітня Державне бюро розслідувань ініціювало націоналізацію майже 1400 залізничних вагонів з Росії та Білорусі, що виявили на території України.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.