Важливі події Львова та області за 31 березня

31 Березня 2022

Фото з виставки «Call the War а War: російські злочини проти медіа в Україні з 24 лютого, 2022». Автор: Роман Балук

  • У Львові запрацює Центр підтримки експорту. Він допомагатиме з налагодженням нових ділових зв’язків із містами країн ЄС, а також із можливістю збуту на нові ринки. Як зазначив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, його запуск запланований впродовж наступних кількох днів, і вже починають збирати запити від бізнесу.
  • У Львові відкрили виставку «Call the War а War: Російські злочини проти медіа в Україні з 24 лютого, 2022», яка покликана розповісти про журналістів, які загинули, опинились у полоні чи зазнали переслідувань внаслідок повномасштабної війни, яку Росія розв’язала проти України. «З одного боку – це жест солідарності з нашими колегами, які продовжують працювати і розповідати про війну Росії проти України, незважаючи на небезпеку. А з іншого боку, назва цієї виставки – це заклик і до іноземних журналістів не забувати про значення слів і називати війну саме війною, а не кризою, конфліктом чи військовою операцією», – розповіла на відкритті виконавча директора Українського ПЕН-клубу Тетяна Терен.
  • Сьогодні на Львівщині та в Україні загалом поширювали фейкову інформацію про несправну систему оповіщення про повітряну тривогу та загрозу ракетних ударів, яку нібито надав, зокрема, «черговий УСБУ у Львівській області». Як повідомила речниця УСБУ у Львівській області Роксолана Яворська, це дезінформація, масові інформаційні вкиди для створення паніки. Офіційні повідомлення від СБУ публікуються на офіційних сторінках.
  • Системи оповіщення на Львівщині працюють з першого дня війни і за цей період вони повідомили про 55 повітряних тривог. Про це під час брифінгу розповів начальник управління оперативно-чергової служби, оповіщення та зв’язку департаменту з питань цивільного захисту ЛОВА Микола Сень. Загалом уся система оповіщення у Львівській області налічує понад 180 електросирен, 120 електронних сирен транслюють текстове повідомлення, 150 інтернет-гучномовців, 200 систем вуличної звукофікації, 35 сирен, які поставили на автомобілі.
  • За минулу добу до України прибули 23 тисячі осіб, понад 19 тисяч з яких – українці. Про це інформують у Західному регіональному управлінні Держприкордонслужби України. За добу 30 березня західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули майже 62 тисячі осіб та близько 15 тисяч транспортних засобів. Упродовж кількох минулих діб на західній ділянці кордону відзначають незначне зростання пасажиропотоку.
  • Внутрішньо переміщених людей запрошують на безкоштовні спортивні заняття. Їх організовують викладачі фізичного виховання Львівського вищого професійного училища комп’ютерних технологій та будівництва. Долучатись до цих спортивних тренувань, повідомляє Львівська міська рада, можна, зателефонувавши за номером 096-212-65-44.
  • Перше медоб’єднання Львова шукає донорів крові у резерв, оскільки запаси крові та її компонентів вичерпуються. Тож тих, хто має змогу здати кров, просять записуватись у резервні списки, щоб у разі потреби була змога швидко сконтактувати. Необхідні всі групи крові, а особливо: (І) Rh + та (II) Rh +. Усі деталі – за номерами телефонів: 0660180919 та 258-11-11.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.