«Попередження» СБУ про ракетні обстріли виявились фейком

31 Березня 2022

У робочих чатах та у соцмережах 31 березня розпочалась розсилка повідомлень про нібито масові ракетні удари, які очікуються у період між 16:00 та 16:30. Часто дата обстрілів не вказувалась, а іноді повідомляли, що це станеться сьогодні. Повідомлення виявилось фейком.

Фейкова інформація переважно не містила посилань на джерело. Але водночас вказували і різні державні органи, як от СБУ, ДСНС та поліцію. У львівських чатах писали про те, що інформація отримана від «чергового УСБУ у Львівській області».

Повідомлення, яке розсилали у Viber

Насправді неправдиву інформацію поширювали по всій території України. Її опублікували також деякі офіційні сторінки державних органів та політиків. Наприклад, міський голова Новоселівської громади (Полтавська обл.), міська голова Василькова та сторінка Оліївської громади (Житомирська обл.).

Один із дописів у Facebook

Також більшість повідомлень закінчуються фразою «прийняти міри по безпеці». Окрім того, що це повідомлення не дає інструкцій, фраза «прийняти міри» є калькою з російської «принять меры», що може свідчити про машинний переклад.

Спростувала цю інформацію речниця УСБУ у Львівській області Роксолана Яворська:

«Звичайно, що це дезінформація. Офіційні повідомлення від СБУ публікуються на офіційних сторінках. Це масові інформаційні вкиди для створення паніки», ‒ зазначає речниця.

У СБУ також додали, що за результатами цієї розсилки працюватимуть працівники відділу кібербезпеки та опублікують «профілактичний» допис.

Крім того, окремо поширювали фейк про злам системи оповіщення. Як повідомила Львівська обласна військова адміністрація, все працює у штатному режимі. Якщо буде небезпека, на офіційних каналах опублікують інформацію.

Нагадуємо, що про повітряну тривогу повідомляють додатки: «Повітряна тривога» (офіційний) та «єТривога» а також телеграм-канал «Оповіщення цивільного захисту» (для Львівської області).

Офіційні сторінки Служби безпеки України:

Telegram – bit.ly/telegramSSU

Facebook – bit.ly/facebookSSU

Instagram – bit.ly/instagramSSU

Twitter – bit.ly/twitterSSU

YouTube – bit.ly/youtubeSSU

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.