«Всё плохо. Сам в церковь ходил сегодня. Просил помощи»*, – командир мотострільців РФ

Редакція ідентифікувала російських військових, які приїхали робити «зверства и бесчинства» в Україні
22 Березня 2022

Ми ідентифікували військових із взводу сухопутних військ країни-агресорки, котрий вже вдруге з моменту повномасштабного вторгнення Росії, приїхав робити «зверства и бесчинства» в Україні.

Журналістка «Наші гроші. Львів» моніторить закритий чат у соціальній мережі ВКонтакті для спілкування з російськими військовими.

*тут і далі цитати окупантів подаємо мовою оригіналу, пунктуація і граматика збережені

***

12 березня користувач із псевдонімом Alex Groth розказав, що був у складі військової колони, котра вторглася на територію України 24 лютого:

«Ещё не пришёл в себя и не отоспался, пока там были (в Україні – редакція), по 1,2 часа спали».

Алєксєй Мєльошкін. Фото з чату ВКонтакті

Ми ідентифікували цього користувача. Alex Groth – це Алєксєй Євгеньєвіч Мєльошкін 22 липня 1992 року народження з міста Кемерово. У 2012 Мєльошкін закінчив Новосибірське вище військове командне училище, яке готує командирів для розвідувальних та мотострілецьких взводів. Мєльошкін має чотири профіля у ВКонтакті (Alex Groth, Ігорь Матюк, Алєксєй Євгеньєвіч і ще один Алєксей Євгеньєвіч) та три – в Однокласниках (Алєксєй Мєльошкін, Льошка Мєльошкін, Aaa Mmm). А також сторінку в TikTok – там, щоправда, останні відео датовані серединою 2021 року.

З повідомлень Мєльошкіна у чаті зрозуміло, що він командує взводом. Його місце служби – 1-ий гвардійський танковий Чортківський полк (військова частина 58198), що входить до складу 2-ої гвардійської мотострілецької Таманської дивізії сухопутних військ РФ. З 2020 року дивізією командує гвардії полковник Сєргєй Вікторовіч Мєдвєдєв.

Сєргєй Мєдведєв ліворуч. Фото з er-narofominsk.ru

Взвод Мєльошкіна складався з шістьох БМП, що були в охороні колони-вторгнення.

БМП або бойова машина піхоти – узагальнена назва броньованої гусеничної техніки, що є на озброєнні у механізованих підрозділах сухопутних військ. БМП призначені для транспортування особового складу та вогневої підтримки. У боях їх часто використовують у зв’язці з танками.

Зараз в Росії випускають бойові машини третього покоління БМП-3. Їх виготовляє «Курганський машинобудівний завод», що входить до корпорації Ростєх. 2019-го Міноборони РФ законтрактувало Курганмаш на два роки, впродовж яких завод збільшив технічний парк російського війська на 168 БМП-3 вартістю ₽14 млрд, за сьогоднішнім курсом це менше $135 млн. Остання партія машин поставлена у січні цього року.

У Ростєху хизуються: «БМП-3 мають один із найпотужніших комплексів озброєнь у світі серед аналогів».

Проте «супер-машини» пасують перед ЗСУ, ба, навіть, українською землею. Алєксєй Мєльошкін розказав, що 7 березня залишки його розтрощеного взводу вийшли з України для перепочинку та доукомплектування.

«Все норм. Жив, здоров. Без потерь. За исключением техники. Мы сами отстали от колонны танков, к тому моменту у меня 3 БМП осталось из 6, плюс в перейди калесная техника встряла, и из 3 БМП и 24 машин, из ущелья вышло 2 БМП и 13 машин».

У грошовому еквіваленті чотири загублені в Україні бойові машини піхоти – це близько $3 млн. Та це не єдині втрати російського командира. Наші воїни полонили його друга – танкіста на прізвисько Расходік.

Дмітрій Расходчіков та Алєксєй Мєльошкін. Відео з чату ВКонтакті

Расходік – це старший лейтенант Дмітрій Расходчіков 3 серпня 1995 року народження з міста Городище Пензенської області. Він теж служить у 1-му гвардійському танковому Чортківському полку (військова частина 58198), що входить до 2-ої Таманської дивізії. Расходчіков має акаунти у ВКонтакті та Однокласниках.

22 лютого він написав Мєльошкіну, що його кличуть «в туристический поход» у складі другої групи загарбників.

Скрін з телефона Алєксєя Мєльошкіна

«Это последнее что он писал, но я уже не мог ответить», – тужить Мєльошкін.

3 березня радник голови Офісу Президента України Олексій Арестович заявив«Під Харковом розгромили та взяли в полон другий елітний підрозділ російської армії. Це Перша танкова армія – Таманська дивізія, Кантемирівська дивізія тощо». 

Тоді разом із Расходчіковим здалися у полон 22 російських танкіста Таманської дивізії на чолі із заступником командира та командиром батальона 1-го танкового полку. Загалом, станом на сьогодні, з цього полку у полоні вже 25 російських загарбників.

«Все плохо, – 12 березня написав Мєльошкін.7 марта вышли, а командование до сих пор ни тележется. День, два еще куда не шло, а уже почти неделя прошла. Я с фсбэшником нашим говорил, сказал что делают все для того что бы пленных вызволить. Сам в церковь ходил сегодня. Просил помощи».

Нижче наводимо переписку Мельошкіна і розвідника-радіотелефоніста гірно-прикордонної розвідувальної роти 7-ої Краснодарської військової бази РФ (військова частина 09332) Сєргєя Бєлова. Бєлов – один з героїв статті «Підкріплення для окупантів: «Welcome to hell!».

Бєлов: Много Наших там?

Мєльошкін: Да

Бєлов: Ска… И Мы сидим на базе, офигенно! А потом Меня спрашивают, что Я негативлю. Конченные отморозки (про українців – редакція).

Мєльошкін: 15ку вроде потрепало сильно. Кантиму тоже

Бєлов: 2-ку тоже, -80% состава

Мєльошкін: ?

Бєлов: 2 бригада спн

«15-ка» – це 15-й гвардійський мотострілецький Шавлінський полк (військова частина 31134), що теж входить до складу 2-ої гвардійської Таманської дивізії. Його ЗСУ нищили під Сумами. 16 контрактників і строковиків цього полку теж потрапили у полон.

«Кантіма» – йдеться про 4-ту гвардійську танкову Кантемирівську дивізію сухопутних військ РФ (військова частина 19612). Її підрозділи разом з підрозділами Таманської дивізії наші воїни розбили під Харковом, а під Сумами їх поборола українська багнюка. Проти України воюють як контрактники, так і строковики цієї дивізії.

«2 бригада спн» – це 2-га окрема бригада спеціального призначення (військова частина 64044), що підпорядковується головному розвідувальному управлінню генерального штабу РФ. Бригада – учасниця вторгнення Росії до Криму та на Донбас у 2014 році. Мер Пскова навіть гречно дякував її воякам «за сумлінне виконання військового обов’язку та забезпечення безпеки на рубежах Батьківщини». Очевидно, що цьогоріч бригаді не вдалося повторити минулі успіхи.

Голосове повідомлення Алєксєя Мєльошкіна 12.03.2022 в чаті ВКонтакті

Алєксєй Мєльошкін сповнений бажанням у будь-який спосіб визволити друга, який здався у полон.

«Вот я и жду когда сново поедем туда (в Україну – редакція). Мы всех раком будем ставить там. Во мне столько злобы. Меня аж распирает всего. Надо будет, я пленных буду пытать, что бы узнать где их держат. Я Димку ни за что там не оставлю. Это мой братишка».

13 березня командир разом зі своїм взводом готувався до чергового походу. Він навіть поділився фотографією процесу, зробленою на смартфон OPPO A5 2020 року.

Окупанти. Фото Алєксєя Мєльошкін з чату ВКонтакті

Серед групи на фото ми ідентифікували ще одного окупанта. Це рядовий Давід Девлєтхановіч Девлєтханов, який народився 2 червня 1980 року. Він родом зі столиці Дагестану Махачкали. Він має сторінку у ВКонтакті, а ще дві – в Однокласниках (Давід Девлєтханов, Давід Девлєт ханов).

Давід Девлєтханов. Фото з його сторінки в Однокласниках

15 березня група Мєльошкіна перетнула кордон з Україною, а 16 березня для неї змінили місце вторгнення. Взвод повернувся до РФ, а вніч на 18 березня «заехали с другой стороны».

«Всем доброе утро, в Украине за бортом -21, влажность повышена, осадки в виде снега со свинцовым дождём, по возможности не выходите из дома, а если вышли то только с броней🤣🤣🤣», – написав він о 03:30 ранку.

Фото Алєксєя Мєльошкіна, 17.03.2022

Родичі Алєксєя Мєльошкіна у соціальній мережі Однокласники: мати, батько, дружина, тітка, двоюрідна сестра, бабка.

Родичі Дмітрія Расходчікова у соціальній мережі Однокласники: батько, бабка, бабка.

P.S. Одразу із публікацією нашого матеріалу Головне управління розвідки опублікувало повний список військовослужбовців 1-го танкового полку, серед яких вказані в тексті окупанти.