Важливі події Львова та області за 22 березня

22 Березня 2022

Центр підтримки вимушено переміщених українців у Львові. Фото: Романа Балука

  • Мешканець Львівщини вивозив на кордон потенційних призовників за 20 тис. доларів. Про це повідомляє УСБУ у Львівській області. 27-річного чоловіка, який залучив до роботи ще кількох осіб, затримали «на гарячому» під час отримання грошей. Йому повідомили про підозру за ч.3 ст. 332 ККУ (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). За певними виключеннями на час воєнного стану українським чоловікам віком 18-60 років заборонено виїздити за межі країни.
  • На Львівщині розгорнули польовий ізраїльський шпиталь під назвою «Блискуча зірка». Медустанова надаватиме допомогу переселенцям, мешканцям місцевих громад. Працюватиме шпиталь у спеціально облаштованих наметах. Тут ізраїльські лікарі проводитимуть первинний огляд, а також діятиме окремий ковідний ізолятор. Якщо людина потребуватиме хірургічного втручання, спеціалісти з Ізраїлю зможуть оперувати у приміщеннях лікарні громади. Для стаціонарного перебування хворих у шпиталі обладнали три палати: чоловічу, жіночу та дитячу.
  • Уряд спростив процедуру перевезення гуманітарної допомоги з-за кордону. Тепер для перевезення допомоги більше не потрібно погодження голови обласної військової адміністрації. Згідно з постановою №329 від 20 березня 2022 року, для ввезення гуманітарної допомоги в Україну водіям потрібно заповнити лише декларацію, в якій треба вказати вказати: ім’я та прізвище; номер і марку ТЗ; перелік товару та отримувача допомоги.
  • «Львівобленерго» відновило планові ремонтні роботи. Мешканців попередили про планові відключення світла вже з понеділка, 21 березня. Досі всі планові ремонти були призупинені через війну Росії в Україні. В обленерго пояснили, що ремонти електромереж є необхідними, аби «запобігти можливим аваріям, які можуть призвести до знеструмлення значної кількості споживачів». Нагадаємо, про відключення світла через ремонт можна дізнатися на сайті «Львівобленерго», у чат-ботах Viber та Telegram та на сторінці «Гаряча лінія Львівобленерго» у Facebook.
  • У Львівській області можуть відновити роботу дитячі садочки. У всякому випадку, департамент освіти і науки ЛОВА рекомендує відновити освітній процес в закладах дошкільної освіти області. Але форму організації освітнього процесу кожен заклад обирає самостійно. І це може бути очна, дистанційна та змішана система. Департамент інформує, що з 14 березня Міністерство освіти й науки разом із ЮНІСЕФ запустили платформу дитячого онлайн-садка НУМО з відеозаняттями для дітей віком від 3 до 6 років. Випуски доступні до перегляду на YouTube-каналах МОН та ЮНІСЕФ і на платформі Megogo.
  • Центр підтримки вимушено переміщених українців у Львові пропонує 1,5 тисячі вакансій. Переважно це технічні та сервісні спеціальності, наприклад,  інженери комунальних служб, паркувальники, пекарі, працівники салонів краси. Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. За його словами, за три дні роботи Центру сюди звернулись вже майже 400 осіб, найбільше звертаються мешканців Харкова та Києва. Головний фокус звернень – щодо пошуку роботи. Контактний номер телефон +38 050 555 44 61.
  • Уряд розширив програму «Доступні кредити «5-7-9%». Відтепер будь-який бізнес протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення зможе отримати кредит під 0%. Після цього кредитна ставка становитиме 5%. Також збільшено максимальну суму кредиту до 60 млн грн. Про це повідомила перша віце-прем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко. Вона наголосила, що строк кредитування за даною програмою залежить від цільового призначення коштів. На реалізацію інвестиційного проекту та на рефінансування заборгованості кредит надається щонайбільше на 5 років. Для фінансування оборотного капіталу –3 роки. Також зняті обмеження щодо участі в програмі. Скористатися нею може будь-яка українська компанія, де кінцевими бенефіціарами з часткою понад 50% є українці. Водночас не зможуть взяти кредит підприємства, учасником або кінцевим бенефіціаром яких є громадяни держави-агресора.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.