Від «бананок» до аптечок

Львівський бренд, що створював аксесуари з залишків від парапланів, тепер шиє військові аптечки
21 Березня 2022

З часу повномасштабної війни Росії проти України чимало підприємств пристосовуються до нових умов і намагаються бути максимально корисними для держави. Розповідаємо про львівський бренд Slow.Ly, який спеціалізувався на апсайклінгу (створенню нових предметів одягу та аксесуарів зі старих речей чи залишків виробництва), а зараз готує аптечки для військових та тероборони.

«До війни ми шили «бананки» із залишків після виробництва парапланів, наплічні сумки — з парашутів».

Бренд створив Олесь Москальчук понад два роки тому. Slow.ly пропагує та дотримується ідеї апсайклінгу — тобто створення одягу та аксесуарів за допомогою повторного використання матеріалів або із виробничих залишків.

Раніше він із друзями-пластунами мандрував Україною та мав власний маленький магазинчик туристичного спорядження у Львові. Олесь пояснює, що саме з цього з’явилась ідея спробувати створювати власний одяг, сумки та аксесуари:

«Наш бренд виник від бажання створити власну справу, пов’язану з цікавими матеріалами, водночас дбаючи про природу та комфорт. Ми створюємо сумки з нестандартних та водночас технологічних матеріалів — залишків тканин від виробництва парапланів та малих суден, з парашутів, кайт-куполів, вітрил тощо».

Олесь Москальчук, засновник бренду Slow.Ly. Фото: Slow.Ly

Олесь Москальчук пригадує, що першими партнерами для нового бренду стали виробники саме парапланів, які постачали компанії залишки тканин. З нейлону розпочали шити першу серію сумок. Пізніше – з парашутів. А для рюкзаків, які потребували вставок міцнішого матеріалу, використовували полівінілхлорид (ПВХ) від виробництва малих човнів.

У компанії немає власного виробництва, тому працюють з різними підрядниками. Таких у Slow.ly 5-6 постійних, усі з яких у Львові. На кожному працює від 2 до 15 людей.

Як війна змінила виробництво

Олесь Москальчук розповідає, що компанія вирішила долучитися до спорядження військових саме тим, чим займалися й до цього — невеличкими сумками, які будуть вміщати все необхідне. Тому з’явилась ідея шити саме аптечки. Швидко пошили декілька взірців, розробили лекала і домовилися з підрядниками. Але через те, що раніше не працювали з таким типом спорядження, зіштовхнулись з деякими проблемами.

«Труднощі однозначно присутні  — ми не маємо досвіду у пошитті військового спорядження, яке вимагає дуже міцних матеріалів і відповідності у всіх системах кріплення. Кожного дня вчимося, шукаємо в інтернеті правила пошиття, як вірно розміщувати всі стропи та фурнітуру, щоб наша аптечка зручно і надійно кріпилася до плитоносок та розвантажувальних систем», — розповідає власник бренду.

Каже, що під час розробки лекал орієнтувалися на аптечку НАТО, яку взяли у друзів-військових. Однією з основних вимог до аптечки — міцний зовнішній матеріал товщиною, не менше 215 den, а в ідеалі – 600 den, а також якісна фурнітура та деталі. Сьогодні це дефіцит і закуповувати його не просто.

Аптечки для військових від Slow.ly

Перші успіхи

Однак у Slow.ly вже налагоджене виробництво. Наразі підприємство виготовило 300 аптечок, які волонтери вже наповнили ліками та відправили для ТРО та ЗСУ. Ще 300 аптечок в процесі пошиття. Щотижня з’являються нові запити, тому планують пошити ще точно понад тисячу штук.

«Ми шиємо і в процесі вносимо корективи, стараємось максимально покращувати функціональність. Зараз маємо достатньо запитів на аптечки, тому не плануємо працювати над розробкою нових продуктів у військовій тематиці. Крім того, ми плануємо відновити пошиття своїх продуктів та нових розробок. Зокрема готуємо модель так званого «тривожного рюкзака», — пояснює Олесь Москальчук.

Процес пошиття

Кошти на пошиття збирають за допомогою краудфандингу та співпраці з підписниками у соціальних мережах. Будь-хто може долучитися та оплатити аптечку на сайті бренду. Благодійний платіж — 150 грн, однак «замовити» можна довільну кількість аптечок. Засновник бренду пояснює, що це дозволяє максимально швидко закупляти сировину та всі деталі, а також оплачувати роботу підрядникам, у яких зменшилася кількість замовлень.

Також на сайті можна замовити камуфляжні органайзери, 100% коштів з цього виробу зарахують у благодійний фон «Повернись живим».

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.