В умовах воєнного стану не можна всиновити дітей

15 Березня 2022

Фото ілюстративне з сайту hkolomyia.today

«У Ворохту привезли 45 дітей, батьків убито, 10 з них 2022 р.н. Можливо, хтось хоче усиновити, розкиньте по групах», – повідомлення такого змісту з іменем і телефоном лікарня опублікували у Facebook тисячі разів.

Як виявилось, у Ворохту призвели аж сто дітей із різних областей України,  але про будь-яке усиновлення чи опікунство у час воєнного стану навіть не йдеться, розповів голова Ворохтянської селищної ради Олег Дзем’юк. Діти наразі забезпечені всім, чим треба.

Приклади поширення фейкової інформації

Після початку війни Росії проти України чимало сиріт змушені були покинути інтернати, а також діти набули цього статусу через смерть батьків внаслідок воєнних дій.

Багато людей виявили бажання усиновити сиріт, але воєнний стан перешкоджає цьому з кількох причин. Наприклад, потрібна задокументована відсутність батьків, а також рішення суду про усиновлення дитини, яке приймають за місцем проживання дитини.

Крім того, взагалі зараз не можуть усиновити дітей іноземці. Як пояснив начальник служби у справах дітей Володимир Лис, зараз служба не розглядає справи та не видає дозволи на усиновлення дітей іноземцями, а також громадянами України, які проживають за її межами.

«Через активні бойові дії неможливо забезпечити якісну перевірку документів іноземних громадян, які виявили бажання усиновити дитину, забезпечити контакт кандидата в усиновлювачі та дитини, з’ясувати думку дитини щодо усиновлення саме цим кандидатом. Без такої перевірки існують ризики, що дитина може потрапити до шахраїв», – пояснює він.

Що можна зробити для сиріт

UNICEF, Офіс президента України та Міністерство соціальної політики України створили Telegram-бот «Дитина не сама».

Завдяки ньому можна: тимчасово прихистити дитину (в Україні), віднайти втрачених дітей, повідомити про знайдених дітей без супроводу дорослих.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.