Хімічна загроза: що робити і як діяти

15 Березня 2022

фото ілюстративне

На Заході вважають, що Росія може сфабрикувати привід для застосування хімічної зброї у війні з Україною. Саме для цього запускаються фейки про «американські хімічні лабораторії» на території України. Разом з тим, через обстріли ймовірні аварії на промислових хімічних підприємствах. «Наші гроші. Львів» розповідають, що робити у випадку ймовірної хімічної загрози.

Загальні рекомендації і універсальні правила:  

Для того, щоб мінімізувати шкоду від хімічно небезпечних речовин, існують загальні алгоритми, але є особливості в залежності від хімічних та фізичних властивостей речовин. Наприклад, деякі гази важчі за повітря, як то хлор, тоді потрібно обирати якомога вищі місцевості або поверхи будівлі. Якщо речовина легша, наприклад, аміак, то навпаки.

  1. Без паніки! Дотримуйтесь інструкцій, які можете отримати по радіо або засобах цивільного захисту.
  2. Підготуйтесь до евакуації. Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу.
  3. Коли очікуєте евакуацію, щільно закрийте вікна, двері, вентиляційні отвори. Бажано герметизувати липкими стрічками, мокрою тканиною, папером.
  4. Подбайте про захист органів дихання. Надягніть ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2-5% розчинами питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком).
  5. Одягніть щільний одяг, який максимально закриває тіло та бажано гумове взуття, окуляри за наявності.
  6. Попередьте сусідів про початок евакуації та перед виходом вимкніть усі інженерні мережі.
  7. Рухайтесь із зони зараження перпендикулярно напрямку вітру. Обходьте тунелі, яри, лощини – в низинах може бути висока концентрація речовин.
  8. Якщо після виходу із зони хімічного забруднення ви підозрюєте ураження, тоді уникайте будь-яких фізичних навантажень, пийте велику кількість рідини і за першої можливості зверніться до лікарів.

Які речовини найчастіше використовують у бойових діях

Відповідно до спеціальної Конвенції про хімічну зброю від 1993 року її виробництво, накопичення та застосування заборонені. За даними прокремлівських ЗМІ, у 2017 році Росія, начебто, ліквідувала всі запаси хімічної зброї. Але війська Асада у Сирії, яких підтримувала Росія, використовували хімічну зброю під час війни.

Основною частиною хімзброї Росії є так звані ФОС (органофосфати). Ці сполуки викликають нервово-паралітичну дію. Серед них дихлофос, хлорофос, зоман та зарин. Саме останній використовували в Сирії. Більшість ФОС відносно швидко руйнуються у зовнішньому середовищі, але є винятки, які можуть довго зберігатись у ґрунті.

Через ураження органофосфатами навіть безсимптомному може виникнути виникає набряк легень, ураження печінки та нирок. Зміни активності мозку після отруєння ФОС можуть зберігатися до року.

Як розпізнати бойові отруйні речовини (БОР) і що робити

Зарин – це рідина, яка випаровується в газ без запаху. Його можна згустити до маслянистої консистенції, яка не випаровується, але абсорбується шкірою при прямому контакті або його можна додати в їжу чи воду. Він абсорбується через шкіру, очі, слизові оболонки, вражає дихальні шляхи та залишається на одязі.

Симптоми: хаотичне скорочення м’язів, надмірне виділення поту, слини, сліз, біль в очах.

Перша допомога: забрати з місця ураження, зняти одяг та промити тіло та очі водою з милом. Викликати швидку, оскільки як антидот при потребі надається атропін та додатковий кисень.

Як уникати: зарин важчий за повітря, тому у відкритому просторі варто піднятись на найвищу можливу точку. Якщо у приміщенні — негайно його покинути.

Фосген – рідина, яка перетворюється в газ при температурі +8,2. Має запах прілого сіна або фруктів.

Симптоми: не проявляються у перші 4-8 годин, згодом викликає сильний кашель, задишку, набряк легень.

Перша допомога: забрати з місця ураження, промити очі теплою водою, спостерігати протягом 48 годин, випити активоване вугілля.

Як уникати: фосген також важчий за повітря, тому у відкритому просторі варто піднятись на найвищу можливу точку. Якщо у приміщенні — негайно його покинути.

Не бойові, але отруйні речовини

Їх витік може трапитись поблизу промислових підприємств. Найбільш ймовірними є загрози ураження аміаком, хлором та оксидом азоту. Тому варто знати, як надати першу допогу при отруєнні цими хімічними речовинами.

Майже усі ці речовини мають характерний запах або колір:

  • Хлор  — запах білизни, колір жовто зелений;
  • Оксид азоту — різкий запах, бурий колір;
  • Фосген — запах прілого сіна/фруктів;
  • Фосфін —  запах гнилої риби;
  • Сірководень — запах тухлих яєць;
  • Аміак — різкий «нашатирний» запах.

Надання першої медичної допомоги при отруєнні аміаком: винести постраждалого із зони ураження. Шкіру, рот, ніс промити водою, в очі закапати по дві-три краплі 30 % альбуциду, в ніс – оливкову або вазелінову олію.

Надання першої медичної допомоги при отруєнні хлором: негайно перемістити  постраждалого із забрудненої зони на свіже повітря, щільно вкрити та дати подихати киснем, парами води або аерозолем 0,5% розчину питної соди протягом 15 хвилин. Шкіру, рот, ніс промити 2 % розчином питної соди або водою з милом. Основним засобом боротьби з хлором є вода, за можливості – тепле молоко з содою. У разі необхідності, треба зробити штучне дихання способом «рот в рот». Не дозволяти потерпілому пересуватися самостійно, а транспортувати лише в положенні лежачи.

Надання першої медичної допомоги при отруєнні оксидом азоту: винести постраждалого на свіже повітря, промити тіло та очі потерпілого впродовж 15 хв, зняти одяг. Дати випити якомога більше води.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.