Спростовуємо фейк: СБУ не записує розмови українців та не моніторить соцмережі

14 Березня 2022

У приватних чатах та соціальних мережах активно розповсюджують фейк про начебто нові правила комунікації. Згідно з ними, Служба безпеки України записуватиме усі дзвінки громадян, моніторитиме усі дописи у таких соцмережах як Facebook, Twitter та записуватиме дзвінки у месенджерах типу WhatsApp. 

скрін з Viber

Що про це каже СБУ

Натомість СБ України повідомляла, що ця інформація не є правдивою. А також, що силовики фіксують вже другу хвилю поширення цього фейку.

«Заявляємо офіційно: жодних «нових правил комунікації» СБУ не запроваджує! Всі системи зв’язку та месенджери працюють в штатному режимі», повідомляла служба в своєму телеграм-каналі.

Також цю інформацію додатково прокоментувала речниця СБУ у Львівській області Роксолана Яворська:

«Ми надавали офіційні повідомлення щодо цих фейкових вкидів, які створюють для дестабілізації та сіяння паніки. По-перше, Служба безпеки України не буде моніторити дії українців в мережах, якщо людина немає стосунку до протиправної діяльності. По-друге, ці повідомлення надсилаються з території РФ для дестабілізації ситуації в країні».

Що відомо про цей фейк і чому це не може бути правдою:

  1. Однаковий текст для різних країн

Подібний текст «гуляє» по мережі ще з 2016-2017 років. Спершу він з’явився в російському сегменті Facebook через прийняття «закону Ярової». Це пакет правок до російських законів, якими зобов’язують зберігати переписки, телефонні дзвінки та весь трафік від користувачів, а також надавати ці дані на запит спецслужб. Повторно текст виникав у мережі у листопаді 2018 року та у жовтні 2021 року. Тоді нібито вступила в дію третя частина пакету «законів Ярової».

Такий самий фейк поширювався під час протестів у Білорусі влітку 2020 року та у січні 2022 року у Казахстані. Завжди з однаковим формулюванням «у нашій країні від завтра» та без посилання на будь-який закон.

  1. Політика захисту персональних даних у соцмережах

Усі соцмережі по-різному трактують поняття приватності, але можуть розкрити особисте листування за певної необхідності. Переважно лише після дозволу суду. Теж саме стосується даних про тривалість та адресатів телефонних дзвінків. Оператори не зберігають текст розмови, його можна отримати лише завдяки спеціальному обладнанню від СБУ та МВС.

  1. Фізична неймовірність виконання моніторингу

Здійснити такий моніторинг фізично неможливо. Оскільки для того, щоб записувати та переслуховувати дзвінки понад 40 млн абонентів, необхідно залучення надзвичайно великої кількості працівників. Не кажучи вже про перевірку соцмереж та месенджерів, де може бути наскрізне шифрування (end-to-end encryption). Що означає, що ключі шифрування не зберігаються на сервері й тому доступ до них не мають працівники компанії, а отже ніхто не зможе прочитати ці повідомлення.

  1. Таємнича відомча система CDMX

Також у повідомленні зазначають, що пристрої підключені до відомчих систем CDMX. Найпопулярніше значення цієї абревіатури означає  Ciudad de México або Мехіко-Сіті. Також CDMX – це тип кабелів, що передають звук, але жодної такої «відомчої системи» немає.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.