Вимушені переселенці в Німеччині: інструкція

Основні поради та ресурси для тих, хто виїхав до Німеччини 
11 Березня 2022

Безкоштовні квитки з позначкою "help ukraine" для переселенців в Німеччині. Фото: Наші гроші. Львів

За даними Федерального міністерства внутрішніх справ, в Німеччині на початку березня зареєстровано понад 80 тисяч переселенців, однак реальна їхня кількість може бути більшою. В основному люди прибувають до Берліна, однак зараз їх стараються розподіляти по інших містах.

Наразі Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини не рекомендує подавати документи на статус біженця. Тому ми зібрали для вас основні поради та ресурси, які допоможуть вам зорієнтуватися в Німеччині на перший час.

Основне правило

Найважливіше правило для переселенців у Німеччині – всюди носити зі собою український (закордонний) паспорт або ID-картку. Показуйте його чи її в будь-якій незрозумілій ситуації працівникам поліції, і вам спробують допомогти.

Нікому не віддавайте свої документи. Якщо на вокзалі хтось представляється волонтером і просить вас віддати паспорт чи ID-картку, – не робіть цього. Свої документи можна тільки показувати.

Комунікація

Приєднайтеся до основного чату допомоги українцям в Німеччині за цим посиланням. Там ви зможете дізнатися про чужий досвід перебування в країні, запитати про місцеві особливості, отримати посилання на чати допомоги українцям в різних містах Німеччини.

Проживання

Якщо ви стоїте на вокзалі в Німеччині та розумієте, не маєте тимчасового житла, – найперше зверніться до поліцейських. Вони направлять вас до волонтерів або в спеціальні центри для допомоги біженцям. Наразі з Берліна переселенців розподіляють по різних містах країни, будьте до цього готові.

Перелік корисних офіційних сайтів:

  • Інформація для громадян України щодо в’їзду та перебування в Німеччині
  • Найбільш поширені запитання та відповіді про в’їзд і перебування в Німеччині

Перелік корисних неофіційних сайтів:

  • Центри для біженців та інформація. Тут зібраний основний (може бути неповним) перелік центрів для біженців, сайти для пошуку житла, варіанти отримання медичної допомоги.
  • Handbook Germany. Інформація про роботу, перебування, в’їзд/виїзд, місцеву допомогу, державну допомогу, влаштування дітей, медичне забезпечення, навчання, житло.
  • helpUkraine. Зібрані сайти для пошуку житла з пропозиціями волонтерів, телеграм-групи найбільших міст Німеччини, інформація для біженців з тваринами, юридична підтримка.

Транспорт 

Для українців проїзд в поїздах та громадському транспорті в межах Німеччини безкоштовний. При собі вам потрібно мати український (закордонний) паспорт або ІD-картку.

Не потрібно купувати квитки на поїзди до Берліна, Дрездену, Нюрнбергу та Мюнхену. В інших випадках – підійдіть в Центр подорожуючих німецької залізниці «DB Reisezentrum» на вокзалі або агенції «DB», покажіть свої документи – ви отримаєте безкоштовний квиток з позначкою «helpukraine». Квиток дає право їхати у вагонах 2-го класу.

Детальніше про всі особливості проїзду ви можете прочитати в спеціальному розділі на сайті «DB Reisezentrum».

Медицина

Українські рецепти на ліки в Німеччині не діють, для лікування тут потрібне медичне страхування. Якщо ви на зв’язку зі своїм сімейним лікарем, то знайти потрібні таблетки вам допоможуть волонтери. А в екстрених випадках переселенцям радять звернутися в найближчу лікарню або викликати швидку медичну допомогу. При собі важливо мати український (закордонний) паспорт чи ID-картку.

Обмін грошей

Для іноземців у Німеччині працює служба обміну валют ReiseBank AG. Зазвичай вони розташовані на вокзалах. Якщо ви не зможете обміняти гривні на євро, то знайте, що завжди можете розрахуватися банківською карткою.

Коронавірус та перебування за кордоном

Зважайте на те, що в Німеччині діють свої правила про запобігання поширенню коронавірусу. Щодо COVID-сертифікату про вакцинацію, то бажано мати третю, бустерну дозу. Якщо вам потрібно пройти тестування, то по містах відкриті спеціальні пункти. Запитайте про їхнє розташування в поліцейських, працівників вокзалу або волонтерів.

Телефонний зв’язок 

Для переселенців з України «Deutsche Telekom» пропонує безкоштовні SIM-карти. Пункти допомоги розташовані і поблизу кордону, безкоштовні SIM-карти також роздають на залізничних вокзалах та в магазинах «Deutsche Telekom». Для отримання потрібен паспорт.

Робота

Якщо ви не можете влаштуватися працювати на роботу в Німеччині офіційно, то ось вам варіанти корисних ресурсів:

  • UAtalents. Платформа для працевлаштування українців за кордоном або в інших містах України. Тут можна самостійно знайти вакансії або заповнити анкету на пошук бажаної роботи.
  • Jobs4Ukraine. На сайті можна зареєструватися в спеціальній базі даних, переглянути пропозиції та отримувати сповіщення про вакансії на свою електронну пошту.
  • Jooble. Міжнародний сайт з пошуку роботи «Jooble» створив окремий сервіс для пошуку роботи українцям за кордоном. Інформацію оновлюють щоденно.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.