Депутати погодили будівництво готелю на Вороного

18 Лютого 2022

Проєкт готелю в районі вул. Миколи Вороного (візуалізація забудовника)

Депутати Львівської міської ради на сесії 17 лютого затвердили детальний план території в межах вул. Миколи Вороного, Ференца Ліста та Миколи Руданського. Він передбачає будівництво готелю на місці стихійного паркінгу поблизу готелю «Жорж».

Питання підтримали 36 депутатів, ще 8 були проти, 5 – утрималось, а 10 – не голосувало. Результати голосування по фракціях можна переглянути тут.

Раніше цей детальний план території вже затвердив виконавчий комітет Львівської міської ради. Однак місцеві жителі впродовж чотирьох років оскаржують рішення в судах і виступають проти такого будівництва.

Через це на сьогоднішній сесії виникла дискусія між мешканцями, депутатами та міським головою Львова. Зокрема, місцева жителька Юлія Старчак звернулась до депутатів з проханням не підтримувати це рішення. На її думку, це питання «вимірює дно депутатів, які підтримують таке рішення детального плану».

«Детальним планом передають 14 соток вільної землі у центрі абсолютно безкоштовно під побудову готелю. Не реалізуючи потребу громади в паркінгу, громадському просторі, спортивному майданчику», ‒ сказала Юлія Старчак.

Проти такого детального плану виступив і секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак. За його словами, протягом 2006-2008 років Андрій Садовий був проти готелю на цій території, натомість пропонував залишити її для спортивної інфраструктури міста.

А депутат міської ради від ВО «Свобода» Андріян Гутник заявив, що це він із партнерами 15 років тому намагався отримати дозвіл на будівництво паркінгу зі спортивним майданчиком на даху. Але, за словами Гутника, міська рада відмовила йому, пояснивши, що майданчик буде вдосконалений і ніякого паркінгу там не буде.

Після усіх виступів міський голова Львова Андрій Садовий все одно закликав підтримати це питання.

«Це річ, яку просто треба взяти і завершити. І там нагорі також планується громадський простір. Я особисто бачив цей проект. Для мене це питання також є принциповим, я буду просити його підтримати. І давайте слухати здоровий глузд», − сказав він.

Ділянка під майбутній готель в районі вул. Миколи Вороного (візуалізація Львівської міської ради)

4 роки боротьби за пустир у Львові

Конфлікт точиться довкола пустиря на вул. Миколи Вороного, де зараз розташований стихійний паркінг. На початку 2000-х там планували зробити спортивний чи ігровий майданчик, однак вже з 2006 року міська влада розглядала будівництво там шестиповерхового паркінгу. Такі плани мав готель «Жорж», однак так і не втілив їх.

У березні 2018 року під час розгляду питання на виконкомі ексголовний архітектор міста Юліан Чаплінський заявив, що на ділянці будуватимуть паркінг, а мета проєкту − «розгрузити центр від машин». Втім в результаті виявилось, що орендар ділянки ТОВ «Ательєр» хоче побудувати готель.

Жителі цього району впродовж чотирьох років оскаржують через суди детальний план території. Основним їхнім аргументом є те, що виконком не мав на це права. Оскільки плану зонування Галицького району немає, то затвердити детальний план мають на сесії міської ради.

Суди відбувались з перемінним успіхом. Спершу мешканці виграли у двох інстанціях у 2019 році. Вже у січні 2021 року міськрада успішно оскаржила рішення судів, але містяни подали апеляцію на це рішення. У червні того ж року Восьмий апеляційний суд скасував це рішення і визнав ДПТ, затверджений виконкомом, протиправними. Зараз мерія оскаржує присуд у касаційному суді.

Оскільки затвердити ДПТ з порушенням процедури через виконком не вдалось, питання про його розроблення все ж винесли і підтримали на сесії міської ради. Як зазначив тоді заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач, рішення начебто узгодили з жителями кварталу:

«Ми (замовники плану та мешканці – ред.) у той же день провели зустріч та усе обговорили. Я би сказав, що ця зустріч відбулась доволі конструктивно, тому я був переконаний, що розпочався рух і обидві сторони зможу досягнути взаєморозуміння».

Про забудовника

Власником ТОВ «Ательєр» є ТОВ «Ларсун» яке належить Назарові Купибіді, керівнику АТ «Концерн Галнафтогаз» Віталія Антонова. Ще 20% належать Арсенові Шлапаку, синові колишнього депутата Львівської міськради та бізнесмена Романа Шлапака. Ще 20% ділили між собою брати Андрій та Лев Підлісецькі. Останній до 2019 року був народним депутатом від «Самопомочі», помер у серпні 2021 року.