Будівництво дороги до Білогорщі тендерним змовником знову подорожчало на 12 млн грн

15 Лютого 2022

Будівництво дороги. Скрін із відео Bilyy vlog

Львівське комунальне підприємство «Львівавтодор» замовило додаткових робіт на 12,5 млн грн для будівництва гравійної дороги від західного обходу Львова до житлового масиву Білогорща.

Угоду підписали без проведення аукціону, за переговорною процедурою, із ТОВ «НВП Шляхбуд», яке виконувало роботи за основним договором. Цю компанію двічі штрафував АМКУ за антиконкурентні узгоджені дії на торгах.

Подорожчання будівництва

Перший тендер на будівництво дороги ЛКП провело у 2017 році, тоді переможцем став «Онур» і вартість робіт становила 27,8 млн грн. Роботи розпочали у травні 2018 року і планували завершити протягом 11 місяців. Однак у квітні 2019 року договір розірвали за згодою сторін, оскільки в процесі виконання робіт виникла необхідність проведення додаткових робіт, а витрати на будматеріали та зарплати зросли. «Онур» отримав оплату понад 12,1 млн грн за вже виконані роботи.

У 2019 році оголосили новий тендер і переможцем стало з ТОВ «НВП Шляхбуд» із пропозицією в 28,2 млн грн. Вартість зросла не лише через збільшення зарплат та зростання вартості будматеріалів, дорогу також вирішили зробити ширшою, виникла потреба встановити світлофор та інше.

Будівництво дороги, згідно з новим договором, планували завершити в кінці 2020 року, але потім перенесли кінець виконання робіт на грудень 2021-го, а ще пізніше – на грудень 2022-го.

Тепер замовили додаткових робіт ще на 12,5 млн грн у того ж «НВП Шляхбуд», бо вибір іншого підрядника «може призвести до технологічної несумісності та виникнення проблем технічного характеру». Коригування полягає у збільшенні об’ємів виторфовування, зміні діаметру пропускної труби та розмірів острівка безпеки, перенесенні кабелю та інше.

Відтак, загалом з 2017 року будівництво дороги подорожчало майже удвічі.

Подвійний штраф АМКУ

Антимонопольний комітет двічі штрафував ТОВ «НВП Шляхбуд» за змови на торгах. Вперше про змову ТОВ «БМК «Містобуд» та ТОВ «НВП Шляхбуд» на торгах «Наші гроші. Львів» написали в грудні 2019 року. А вже влітку 2020-го компанію оштрафувало АМКУ на 68 тис. грн за цей «розпил» 30-мільйонного тендеру від ЛКП «Зелене місто» на ремонт очисних споруд. Штраф був оскаржений в судовому порядку, але касаційний суд у січні цього року відправив справу на новий розгляд до господарського суду Львівської області.

Вдруге «НВП Шляхбуд» оштрафували влітку минулого року, вже на 1,02 млн грн. АМКУ знайшов докази імітації конкуренції на інших п’ятнадцяти закупівлях у Львівській та Рівненській областях. Переважна більшість із них ‒ на ремонти доріг та вулиць. Цей штраф також оскаржує партнер «НВП Шляхбуд» по тендерах «Будівельно-монтажна компанія «Містобуд», але рішення ще немає і засідання призначили на 18 лютого.

Крім того, такі рішення АМКУ про порушення на тендерах означають трирічну заборону перемогати у відкритих торгах.

Раніше рівненською компанією «НВП Шляхбуд» через ТОВ «Куа Озон» володіли кияни Андрій Золотухін та Дмитро Ісупов. Зараз бенефіціарною власницею вказано Оксана Панасюк із міста Рівне. Згідно з даними Clarity Project, «НВП Шляхбуд» і «Будівельно-монтажна компанія «Містобуд» зустрічались під час аукціонів понад 20 разів.

З 2020 року кількість бюджетних замовлень у «НВП Шляхбуд» значно зменшилась. Якщо у 2019 році їх було на майже 120 млн грн, то у 2020 – на 51 млн грн, а у 2021 – 3,7 млн грн (дані YouControl). Угода на додаткові роботи з будівництва дороги до Білогорщі – перша в цьому році.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.