Дорогу Драгово-Сокирниця на Закарпатті відремонтують з другої спроби

28 Січня 2022

Дорога Драгово-Сокірниця, лютий 2021 рік. Фото: Новини Закарпаття

Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області вкладе 238 млн грн в ремонт місцевої дороги Драгово-Сокирниця. Договір підписали з місцевим ТОВ «ШБУ-77».

Йдеться про капітальний ремонт 16,5 км від села Драгово до села Сокирниця Хустського району. Ця дорога належить до загального користування місцевого значення. До кінця 2023 року підрядник замінить дорожнє покриття, зробить зливоприймальну каналізацію та встановить дев’ять автопавільйонів відкритого типу. Цього року фірма отримає 7,8 млн грн фінансування, решту ж 230 млн грн – наступного року.

Це вже не перша спроба дорожників Закарпаття відремонтувати ділянку між селами Драгово та Сокирниця. У 2018 році замовником робіт було комунальне підприємство Закарпатської обласної ради «Будкомплектторг», а підрядником робіт визначили ТОВ «ПБС», яке за 68 млн грн мало завершити ремонт до кінця 2019 року. Але пізніше кінцевий термін робіт перенесли до кінця 2020 року. А в січні 2021 року замовник опублікував на Prozorro повідомлення про те, що заплатив компанії лише 4,1 млн грн.

З минулого року за ремонт ділянки Драгово-Сокирниця почала відповідати Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області. У жовтні вона замовила розробку робочого проєкту та експертизу. Відтак ремонт подорожчав на 154 млн грн, порівняно з попередньою очікуваною вартістю 86 млн грн.

Про підрядника

Дорожня компанія «ШБУ-77» створена 2017 року. Спочатку фірма була прописана в Київській області, однак в листопаді минулого року «переїхала» до Ужгорода. Її власником є Андрій Білоус, зареєстрований в смт Велика Димерка Київській області.

Протягом 2021-2022 років фірма отримала державних замовлень на 15,5 млрд грн. Найбільше – у Чернівецькій, Чернігівській та Закарпатській областях від регіональних служб автомобільних доріг.

Компанія «ШБУ-77» неодноразово фігурувала в журналістських матеріалах. Наприклад, у 2019 році вона почала ремонт траси Мукачеве-Львів від Закарпатської САД ще до закінчення тендеру. Тоді вона змагалась із фірмою ТОВ «ШБУ №14». Ці компанії також вдавали штучну конкуренцію на тендерах у Закарпатській і Чернігівській областях.

На поточних торгах єдиним конкурентом «ШБУ-77» було ТОВ «ПБС», яке контролює ексдиректор гірськолижного курорту «Буковель» та депутат Івано-Франківської обласної ради Олександр Шевченко. Під час аукціону фірми знизили суми своїх пропозиції, однак ціна переможця була на 75 тис. грн дешевшою.