Мукачівські підприємці-партнери другий рік поспіль «розводять» місцеву лікарню на чотири мільйони

19 Січня 2022

Приймальне відділення Мукачівської ЦРЛ. Джерело: скрін відео Мукачівська міська рада, листопад 2021 року

КНП «Мукачівська центральна районна лікарня» уклала договір із підприємцем Валерієм Тороні на послуги з організації харчування на загальну суму 4,3  млн грн.  При цьому сам підприємець довідався про перемогу у тендері від журналістки «Наших грошей. Львів». Він не приховував, що з конкуренткою-підприємицею Діаною Шнелцер,  «працює за домовленістю».

Найцікавіше, що минулого року він також надавав послуги з організації харчування для Мукачівською лікарні. На тендері, що відбувся у листопаді 2020 році, він також конкурував із Шнелцер. Державна аудиторська служба навіть проводила перевірку тендеру, але порушень тоді не виявила.

«З ким конкурував, з Діаною? Ну і хто виграв? (сміється) Ну так, ми разом працюємо! Діана тим всім сама займається. Вона веде всі документи. Ви маєте її телефон? Перезвоніть їй!», – щиро зізнався Валерій Тороні.

Неконкурентні торги

За умовами договору до кінця 2022 підприємець Тороні має забезпечити лікарню  65 тисячами комплектів харчування. Вартість одного комплекту, до якого входить комплексний дієтичний сніданок, обід та вечеря  для однієї особи – 62 грн.

Згідно з документами, 61-річний підприємець Валерій Тороні виграв у 32-річної підприємиці Діани Шнелцер, запропонувавши ціну на 650 грн нижчу. Точніше, з огляду на його слова, саме остання «запропонувала» такій розрахунок ціни.

Діана Шнелцер зареєстрована приватною підприємицею з 2017 року і з того часу жодного разу не вигравала державних торгів. А участь брала лише конкуруючи з Валерієм Тороні.

На даних торгах підприємиця завантажила документи з однаковими дефектами друку чи сканування як від себе, так і від «конкурента».  Також документи були скановані однаковою програмою «ABBYY FineReader 14». Крім того, в пакеті документів обох підприємців, наявна медична книжка кухарки Наталії Іванцової.

Після відвертих заяв Валерія Тороні, ми спробували поспілкуватися і з Діаною Шнелцер. Спочатку вона пообіцяла уточнити інформацію, зокрема про спільну з конкурентом кухарку в бухгалтерії, але потім заявила, що «я ніякої інформації вам не надам».

Про підприємців

Підприємець Валерій Тороні зареєстрований 2019 року в місті Мукачево. За весь час отримав державних замовлень на 8,4 млн грн, майже всі від Мукачівської центральної районної лікарні.

Діана Шнелцер зареєстрована з 2017 року, в Мукачівському районі. Державних замовлень не отримувала. Вона тричі конкурувала на відкритих торгах, і щоразу програвала. Крім Тороні, її конкурентом була ще одна мукачівська підприємиця Наталія Пиричак, документи яких також мають певні схожості.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.