Мінкульту не вдалось зупинити будівництво «Лемберг Медікал Центру»

11 Січня 2022

Вигляд будівництва медцентру станом на кінець 2020 року. Фото: Nina Zakhozhenko

Львівський окружний адміністративний суд скасував припис Міністерства культури про зупинення будівництва медичного центру на вулиці Раппапорта, 6 у Львові. Замовником будівництва є ТОВ «Лемберг Медікал Центр», яке контролює бізнесмен та депутат Львівської обласної ради Григорій Козловський. На даний момент медцентр вже збудовано.

Джерело: рішення, оприлюднене 4 січня у Єдиному реєстрі судових рішень.

Припис про зупинення будівництва Міністерство культури винесло ще у червні 2020 року, але у вересні забудовник через суд призупинив його дію до вирішення справи по суті. Заборона на будівництво зі сторони Мінкульту була мотивована відсутністю погоджувальних документів від міністерства. Будівництво є у межах історичного ареалу Львова, які ще у 2005 році затвердив виконком, та буферній зоні Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Відтак, необхідним є погодження Мінкульту.

Натомість юристи «Лемберг Медікал Центр» зазначили, що рішення виконкому не є достатнім для підтвердження меж історичного ареалу. Для цього повинен бути затверджений Історико-архітектурний опорний план (ІАОП), який  лише нещодавно передали на затвердження в Мінкульт.

Суддя Наталія Грень підтримала цей аргумент і визнала протиправним припис Міністерства культури. Вона також зазначила, що міністерство порушило порядок огляду об’єкта та винесло припис з порушенням процедури. Зокрема перевірка проводилась без розпорядчого документа, а також про неї та її результати  не повідомили забудовника та підрядника.

Рішення набуде законної сили через тридцять днів з моменту проголошення (29 січня), якщо Мінкульт не оскаржить його у апеляційному суді.

Попередні судові конфлікти

Будівництво на цій ділянці викликало також затяжний судовий конфлікт із Об`єднанням комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу.

На території, обмеженій вулицями Рапопорта, Базарна та Клепарівська з XIV століття по 1855 р. розташовувалось єврейське кладовище. Об’єднання євреїв намагалось отримати цю ділянку в оренду. І у 2018 році через суд зобов’язали міськраду надати дозвіл на розробку проєкту землеустрою. Але ділянку в оренду передали «Лемберг Медікал Центр».

Об’єднання євреїв вважало, що використання цієї території суперечить генплану Львова, адже це землі історико-культурного призначення та історичного ареалу міста.

У листопаді 2021 року «Лемберг Медікал Центр» остаточно переміг у цій справі. Тоді Верховний Суд також послався на відсутність Історико-архітектурного опорного плану. Він зазначив, що саме внаслідок відсутності чітких, визначених меж історичного ареалу м. Львова неможливо встановити чи було порушення.

Про будівництво

Земельну ділянку ТОВ «Лемберг Медікал Центр» орендує з серпня 2019 року, а дозвіл на будівництво отримала у квітні 2020 року. Тривалий час власницею «Лемберг Медікал Центр» була Юлія Козловська, дружина депутата облради Григорія Козловського, який також був директором товариства. Згодом фірму перереєстрували на Євгена Лобова, а зараз фірма припинила діяльність.

Приміщення медичного центру у квітні 2021 року перереєстрували на однорічного сина Козловських ‒ Ярему. У вересні він здав медцентр в оренду на десять років ТОВ «Оксфорд Медікал Захід».

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.