Міська рада повторно розгляне розширення прибудинкової ділянки львівського судді

22 Грудня 2021

Будинок судді, зображення з Google

Депутати Львівської міської ради завтра, 23 грудня, повторно розглянуть питання про надання ділянки на вул. Ольжича, 5 львівському судді Олегу Кравціву. Відповідний проєкт ухвали опублікували в порядку денному сесії.

Навесні цю ухвалу вже виносили на розгляд міської ради. Але тоді, на засіданні сесії 20 травня, її не прийняли. За проголосувало лише двоє депутатів із Європейської солідарності: Юрій Ломага і Олексій Різник, які є юристами. Проти передачі ділянки виступили мешканці сусіднього будинку на вул. Аральській, 12, влаштувавши пікет мерії.

Площа ділянки, яка викликала суперечку, невелика — 0,84 «сотки». Поблизу суддя Львівського окружного адміністративного суду Олег Кравців має будинок площею понад 280 кв. м і суміжну ділянку землі площею 5,2 «сотих».

У пояснювальній записці до проєкту ухвали, яку розглядали 20 травня, було вказано, що в межах ділянки частково розташований гараж Кравціва. У теперішній записці цей факт також згаданий, як і те, що жителі сусіднього будинку оскаржують у суді ухвалу міськради, якою дозволили розробити проєкт землеустрою.

У суді проти судді

Судовий позов подала Олександра Жук, яка проживала на вул. Аральській, 12 (сімейна лікарка, яка в подальшому, у квітні 2021 року, померла від Covid-19). Основний аргумент позову полягає в тому, що це прибудинкова територія будинку на вул. Аральська, 12. Це підтверджується рішенням виконкому ще від 1954 року та планом присадибної ділянки. Ці рішення ніхто не оскаржував та не скасовував.

Львівський окружний адміністративний суд, де й працює Олег Кравців, 16 квітня відкрив провадження у справі, але згодом закрив його. Це сталось, бо Олександра Жук померла, а суд відмовився визнати її сина Михайла Жука правонаступником у справі.

Після подачі позову Михайлом Жуком усі судді Львівського окружного адміністративного суду заявили про самовідвід і зараз справу розглядає Тернопільский окружний адміністративний суд. Наступне засідання призначене на 11 січня.