Виконком дозволив будувати житло депутатові Бербеці в торгово-діловій зоні

17 Грудня 2021

Візуалізація майбутнього будівництва

Виконавчий комітет Львівської міської ради 17 грудня дозволив будівництво 10-поверхівки на вул. Зеленій, 267 у Львові компанії депутата міськради від «Європейської солідарності» Назарія Бербеки.

На ділянці площею менше 30 «соток» замість магазину зведуть житлову багатоповерхівку, яка офіційно позиціонується як «багатофункціональна будівля з вбудованими приміщеннями громадського призначення та житловими одиницями у верхніх поверхах».

Гранично допустима висота 10-поверхівки становитиме 33,55 м, а відсоток забудови ділянки– 39,22%. Замовниками будівництва є дві юридичні особи: ТОВ «Львівська інвестиційна компанія» і ТОВ «Околиця». Перша компанія належить Назарію Бербеці (40%), Тарасові Дідику (50%) і Олександру Потернаку (10%). А другу контролює Андрій Грига.

Зауваження до будівництва

Майбутнє будівництво двічі розглядали на архітектурно-містобудівній раді. Із першого засідання стало відомо, що воно не відповідає детальному плану цієї території. Так, ним передбачено максимум 6 поверхів і ніякого житла – лише громадську забудову. Натомість в 10-поверхівці буде лише два «громадських поверхи», а решта – житло.

Громадська шестиповерхівка на місці, де планують 10 поверхів (інформація із містобудівного порталу, зміни до ДПТ, затверджені у вересні 2020 року)

Ділянка розташована в торгово-діловій зоні Г-2, де в допустимих видах забудови справді дозволяються змішані будівлі, але використання ділянки для потреб мешканців житлової частини будинку має становити не більше 60%. В новобудові загальна площа квартир становитиме 4,75 тис. кв. м, а офісних приміщень – 1,27 тис. кв. м.

Один із членів ради розповів, що спочатку на землі планували зробити паркінг, бо в цьому районі є велика проблема з паркуванням, але згодом частину території вирішили віддати під новий об’єкт – щоб до існуючого магазину долучили об’єкт громадського призначення для обслуговування всього району.

Крім того, здивування членів містобудівної ради викликав запланований дитячий майданчик на даху 10-поверхівки, великий відсоток забудови, наступ новобудови на лінію регулювання забудови аж на три метри і відсутність підземного паркінгу. На своїй ділянці забудовник планував розмістити лише сім паркомісць при 88 квартирах.

Враховуючи все це, містобудівна рада не погодила будівництво.

Вдруге засідання ради відбулося нещодавно, в листопаді, і 11 членів ради проголосували «за», а ще шестеро – утримались. Забудовник вніс зміни – зокрема, передасть 200 кв. м місту в будівлі. А також додав підземний паркінг на 21 місце і отримав погодження від «Львівобленерго» про розміщення парковки в межах охоронної зони ЛЕП. Але у членів містобудівної ради таки залишились зауваження.

Під час засідання виконкому головний архітектор міста Антон Коломєйцев повідомив, що забудовник врахував практично всі зауваження.

Розміщення паркомісць

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.