Суд скасував плани виконкому створити сквер на Горбачевського

26 Жовтня 2021

Фото: Львівська міська рада

Львівський окружний адміністративний суд скасував рішення виконкому Львівської міської ради про створення зеленої зони на вул. Горбачевського, 19 у Львові. Нагадаємо, що довкола цієї ділянки кілька років триває судовий спір між міською радою та Карпатським відділенням інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАНУ.

Джерело: рішення суду, оприлюднене у Єдиному державному реєстрі судових рішень 21 жовтня (суддя Андрій Гулик).

Як раніше розповідали «Наші гроші. Львів», у 2015 році департамент містобудування Львівської міськради надав інституту містобудівні умови та обмеження. Інститут планував збудувати багатоквартирний будинок з офісними приміщеннями та підземним паркінгом.

Таке рішення викликало протести активістів та місцевих мешканців. Зрештою, у травні 2019 року виконком зупинив дію наказу, яким видали ці МУО, після чого інститут звернувся до суду. Міська рада програла у двох інстанціях.

Тому у лютому 2020 року виконком повторно своїм рішенням зупинив дію цього наказу, а на засіданні повідомили, що хочуть зробити тут сквер та облаштувати громадський простір. У жовтні виконком оприлюднив рішення «Про заходи, скеровані на створення зеленої зони на вул. І.Горбачевського, 19 у м. Львові». Згідно з цим рішенням, виконком доручив департаменту містобудування встановити межі території скверу, а управлінню земельних ресурсів запропонувати Карпатському відділенню Інституту ділянку для можливого будівництва корпоративного житла для науковців.

Саме це рішення оскаржував у суді інститут. Аргументи позивача полягали у тому, що рішення порушує право позивача на користування землею. Також виконком фактично хоче змінити вид використання земельної ділянки, а для встановлення меж скверу потрібно внести зміни у зонінг району. Зараз ця територія належить до зони Ж-2 (зона малоповерхової житлової забудови не вище 4 поверхів).

Мотивація суду

На думку суду, виконавчий комітет вийшов за межі своєї компетенції у цьому рішенні. Згідно з державно-будівельними нормами, існує перелік, за яким передбачено допустимість внесення змін до зонінгу. Натомість виконком не надав жодного документального підтвердження правомірності внесення змін до планування території.

Також суддя зазначив, що сквери належать до об’єктів благоустрою. Повноваження на їхню організацію належить виключно місцевій раді. А тому таке рішення мало б прийматись міською радою, а не виконавчим комітетом.

«Приймаючи оскаржуване рішення, відповідач безпідставно перейняв повноваження міської ради», ‒ вказано у судовому документі.

Тому окружний суд погодився з твердженням, що таке рішення порушує права Карпатського відділення інституту та скасував його.

Якщо виконавчий комітет не оскаржить це рішення у апеляційному суді, то воно набуде законної сили. Строк оскарження ‒ до 17 листопада 2021 року.