Бізнесмени із одного СТО позмагались за ремонт автомобілів львівських дорожників

09 Серпня 2021

Фото умовне, джерело: Blamper

Служба автомобільних доріг у Львівській області 2 серпня підписала договір на ремонт і технічне обслуговування автомобілів вартістю майже 2,7 млн грн із приватним підприємцем Ігорем Кульпою.

Замовленням передбачено ремонт і обслуговування 11 автомобілів, з яких чотири – 2017 року випуску.

АвтоРік випускуВартість ремонту, грн
Toyota Avensis2008221013
Mitsubishi Outlander2008237647
Audi A62007262783
ГA3 2705-4342006162361
Suzuki Grand Vitara V62006234745
Mitsubishi Pajero Sport2005218908
Toyota Camry2005207617
Renault Duster2017226686,5
Renault Duster2017226686,5
Hyundai Santa Fe2017371040
Ford Transit Kombi DC2017307049

 

Наприклад, у дизельний Renault Duster, нова ціна якого становить від 484,3 до 676,2 тис. грн, потенційно можуть «вкласти» майже 227 тис. грн. У таблиці із розрахунку вартості послуг вказано заміну генератора, радіатора, гальмівних колодок, фар, вітрового скла, водяного насосу, фільтрів тощо. Як пояснив голова правління «Центру громадського моніторингу і досліджень» Мирослав Сімка, закупівельники вкладають у технічне завдання список потенційно можливих несправностей.

«Причиною є ст. 41 ЗУ «Про публічні закупівлі», яка не дозволяє вносити такі зміни в договір. Тому закупівельники із досвідом формують список у технічному завданні так, щоб у разі виникнення пошкоджень, несправностей, можна було відремонтувати службовий автомобіль, а не проводити новий тендер», – каже він.

Водночас у технічному завданні вказано і по шість замін оливи двигуна, наприклад, для Renault Duster. Згідно з регламентом виробника, така заміна має відбуватись кожні 15 тис. км, тобто такої кількості замін вистачить на 90 тис. км – це більше, ніж двічі проїхати Землю по екватору. А договір діятиме до кінця року. У такому випадку, каже Мирослав Сімка, необхідно з’ясовувати, який пробіг в автомобілів традиційно буває на рік. Крім того, вказано по чотири заміни різних фільтрів: повітря, салону, палива, оливи, дві заправки кондиціонера.

На запитання про техзавдання, чи воно відповідає реальним потребам, в тому числі і про ці заміни оливи, прес-секретар Служби автомобільних доріг у Львівській області Іван Бондар лише повідомив, що у технічне завдання на закупівлю вкладається максимальний набір послуг, який може бути необхідний протягом року, щоб на випадок поломки у Служби був договір, за яким можна було б ці послуги надати.

Минулоріч дев’ять автомобілів із цього списку були в подібній угоді САД у Львівській області, і тоді за ремонт із обслуговуванням заплатили 662 тис. грн, згідно з даними Prozorro. Угода ж була загалом на 2,3 млн грн і на одинадцять авто.

Учасники з одним сервісом

На торги прийшло двоє учасників: підприємці Ігор Кульпа і Віктор Хилюк. Договір підписали із першим, бо він запропонував дешевшу ціну.

Ігор Кульпа вказав, що ремонтуватиме автомобілі на двох СТО, у Львові та в Сокільниках. Із документів на іншій закупівлі стало відомо, що він орендує нежитлове приміщення за однією із вказаних адрес у свого ж конкурента Віктора Хилюка.

Крім того, pdf-файли конкурентів були виготовлені в одній програмі. А Ігор Кульпа є директором ТОВ «Ліон автоцентр захід», співвласник якого Олег Єфімов є бізнес-партнером Віктора Хилюка в ТОВ «Ліон Партс».

Загалом Віктор Хилюк двічі брав участь в закупівлях, і щоразу конкурував із Ігорем Кульпою та не перемагав. У його довідках немає інформації ні про працівників, ні про досвід, ні про матеріально-технічну базу – лише слова, що в нього все це є.

Переможець торгів Ігор Кульпа до цього отримав ще два замовлення, обидва цього року, – від управління юстиції на 298 тис. грн, де змагався із Хилюком, і від патрульної поліції на 445,5 тис. грн, де його конкурентом став підприємець Олександр Милян. Він веде діяльність на одній вулиці із Кульпою в селі Сокільники: один на вул. Польова, 1, а другий – Польова, 2. А позитивний відгук Миляну написав Маркіян Федоренко – ще один співвласник ТОВ «Ліон Партс».

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.