Хто поділив майже 20 млн грн на прибирання Чернівців

29 Липня 2021

Фото ілюстративне, вул. О. Кобилянської в Чернівцях. Джерело: tamtour.com.ua

Департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради підписав десять угод на послуги з прибирання вулиць. Загальна вартість послуг становить 18,67 млн грн.

Очікувана вартість закупівлі по усіх лотах була 20,1 млн грн. Тобто завдяки аукціонам зекономили 1,43 млн грн або близько 7,1%. У кожному лоті участь в торгах взяли лише по два учасники. Закупівля тривала понад 4 місяці, зокрема через те, що учасники оскаржували умови закупівлі в Антимонопольному комітеті.

Технічним завданням передбачено, що компанії проводитимуть літнє та зимове прибирання тротуарів, ручне та механізоване прибирання прибордюрної частини вулиць, коситимуть траву та утримуватимуть у належному стані газони, а також вивозитимуть сміття. Угоди чинні до кінця 2021 року.

Яку територію обслуговуватимуть підрядники:

ВулиціПідрядникВартість, млн грн
Нагірна. Кафедральна, Головна. Героїв Майдану площа Центральна, площа Соборна, проспект Незалежності, ОрликаПП «Порядок в домі»5,3
проспект Незалежності, Головна, Небесної СотніПП «Порядок в домі»0,55
Буковинська, провулок Буковинський, РуськаТОВ «Єврокомунбуд»1,71
Героїв Майдану, СадоваПП «Управдом»1,89
Хмельницького, Стрийська, Корсунська. Бережанська, ГагарінаПП «Регіон-К»1,58
Південно-Кільцева, бульвар Героїв Крут, вул. Воробкевича СидораПП «Санітарія»0,67
Головна, Комарова ВолодимираПП «Санітарія»0,54
Руська, Січових Стрільців, ВинниченкаПП «Мегаполіс 2005»0,99
Хотинська, Заводська, КалинівськаПП «Санбуд-сервіс»3,95
Гагаріна, Головна СевастопольськаТОВ «Град-комфорт»1,49

Найбільше на прибиранні вулиць міста отримає  приватне підприємство «Порядок у домі» ‒ 5,85 млн грн за двома лотами. Компанія належить Іллі Липці. Він є свояком депутата Чернівецької міськради Михайла Яринича. Також компанія за результатом конкурсу у 2018 році стала управителем 210 житлових будинків в місті. Її директор Богдан Чарнецький у 2020 році балотувався до міськради від «Народного контролю».

Фірма «Єврокомунбуд» (1,7 млн грн) належить Любові Запоточній, але раніше її власницею була Анастасія Калитюк. Місцеві журналісти повідомляли, що вона працювала лаборанткою юридичної клініки ЧНУ імені Юрія Федьковича. Зараз Анастасія Калитюк – дружина Дмитра Паладяна. У 2019 році він претендував на посаду начальника управління контролю за благоустроєм міста та був директором комунального підприємства ЖРЕП №9 з 2010 по 2017 рр. А також у 2018-му був помічником депутата міської ради Віталія Михайлішина ‒ колишнього регіонала, представника ОПЖЗ, який зайняв друге місце на виборах міського голови Чернівців у 2020 році.

Власником одразу двох компаній ПП «Санітарія» і ПП «Управдом» є Олександр Пєстов, який був помічником екс-мера Чернівців Миколи Федорука. У 2020 році балотувався до міської ради, а згідно з сайтом міськради ‒ з 2014 року є позаштатним радником міського голови з питань житлово-комунального господарства.

Також Олександр Пєстов фігурував у матеріалах «Наші гроші. Львів». Зокрема в аналогічних закупівлях на прибирання у 2019 році ПП «Санітарія» розіграла 1,3 млн грн з підставним підприємцем. Тоді тендерні документи вищезгаданого ПП «Порядок в домі» мали такі ж дефекти друку як ПП «Санітарія». Через дві компанії Пєстов одержить 3,1 млн грн.

ПП «Регіон-К» (1,58 млн грн) належить Олександрові Мельничуку, який також намагався потрапити до Чернівецької міської ради. У 2020 році він балотувався від ОПЖЗ. Згідно із сайтом компанії, «Регіон-К» обслуговує понад 500 будинків у місті.

ПП «Мегаполіс 2005» (1 млн грн) очолює Олександр Меленчук. Він з 2007 року був директором місцевого комунального підприємства «Чернівцітеплокомуненерго». У квітні 2021 року Меленчук подав декларацію перед звільненням з посади.

Бенефіціаром ПП «Санбуд-сервіс» (3,95 млн грн) є Дмитро Димчук.

ТОВ «Град-комфорт» (1,49 млн грн) належить киянці Мирославі Головатюк. Також Головатюк контролює ТОВ «Вайт лаіонс». Обидві компанії із київською пропискою, але остання обслуговує багатоквартирні будинки у Чернівцях.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.