Депутати погодили землю під багатоповерхівки на Липинського з порушенням генплану

18 Червня 2021

Перехрестя вул. Липинського і Чорновола. Фото умовне, джерело: Варіанти

Депутати Львівської міськради вчора, 17 червня, під час засідання сесії проголосували за розробку проєктів землеустрою на ділянки для двох компаній на вулиці Липинського під житлове будівництво. В обох випадках зведення житла на цих територіях не передбачено чинним генпланом Львова.

Так, ТОВ «Автостар Девелоп» дозволили виготовляти документацію на майже 0,9 га на вул. Липинського, 56, а ТОВ «Крістал парк» – на 0,7 га на вул. Липинського, 4.

«Автостар Девелоп»

Ділянкою на Липинського, 56 користувалось ВАТ «Львівпостач», але в 2018 році її вилучили з його користування і зарахували до земель міста. Тоді ж, у 2018-2019 році власником будівель на ділянці стало «Автостар Девелоп», вказано в інформаційній записці до ухвали.

Ділянка на вулиці Липинського, 56. Джерело: Google Карти

Тепер компанія звернулась, аби оформити оренду землі з цільовим призначення для будівництва багатоквартирних житлових будинків з вбудованими приміщеннями громадського призначення та підземним паркінгом. Хоча теперішнє цільове призначення – це розміщення будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

Згідно з даними містобудівного кадастру Львова, ділянка розташована на територіях складів, баз, комунальних підприємств та потенційної громадської забудови, а зонінгом встановлено торгово-ділову зону Г-2. У 2018 році міськрада надавала дозвіл на розробку детального плану території, куди входила і ця ділянка. Однак досі статус цієї документації «розробляється».

За цю ухвалу голосували депутати з усіх партій: «Європейська солідарність», «Самопоміч», «Голос», ВАРТА і «Свобода».

Бенефіціарами «Автостар Девелоп» є Юлія Іваницька і Олег Паракуда, екс-перший заступник міністра Кабміну. За даними YouControl, фірма входить до групи родини Іваницьких, де ключовими особами є співвласниця мережі автосалонів Royal Motors Юлія Іваницька і Олександр Іваницький, депутат Одеської міськради 7 скликання.

Основними напрямками діяльності компаній групи є торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами та нерухомість. Активи групи: ТОВ «Автостар Львів», ТОВ «Віннер Одеса», ТОВ «Фаворит-Авто» та інші.

«Крістал парк»

Компанія оформить оренду ділянки на вул. Липинського, 4. Призначення ділянки планується саме під будівництво багатоквартирних житлових будинків. Як вказано в інформаційній записці до ухвали, територія відноситься до земель ВАТ «Львівська заготівельна фабрика» та частково до земель Львова.

Львів, вул. Липинського, 4. Фото: ЛМР

На ділянці є будівлі «Крістал парк», які компанія набула у власність восени 2020 року. Генплан на містобудівному порталі Львова визначає ділянку як територію вищих навчальних закладів. Про це ж повідомив депутатам під час засідання сесії Сергій Коровайник, в.о. директора департаменту містобудування ЛМР. Водночас базовим зонуванням встановлено зону Ж-3 – це багатоповерхова житлова забудова.

За цю ухвалу голосували депутати з усіх партій: «Європейська солідарність», «Самопоміч», «Голос», ВАРТА і «Свобода».

Бенефіціарним власником «Крістал парк» є Савочка Євгеній, засновник і керівник будівельної компанії «НоваБудова».