У двох лісгоспах на Закарпатті попри заборону провели рубки на 50 гектарах потенційного пралісу

16 Червня 2021

Фото Наші гроші. Львів

Ясінянський та Брустурянський лісгоспи на Закарпатті суцільними рубками знищили майже 50 гектарів карпатських лісів, яким планували надати охоронюваний статус.

Про це йдеться в спільному розслідуванні ініціативної групи «Free Svydovets», європейського кооперативу «Longo maï», міжнародної природоохоронної організації «Bruno Manser Fonds» під назвою «Дерева не вміють кричати. Як несталість та беззаконня знищують ліси Українських Карпат».

Як повідомляється у звіті, Всесвітній фонд природи (WWF) інвентаризував в Україні близько 94 тис. га потенційних пралісів. Серед них – 2,5 тис. га – у Ясінянському лісгоспі та майже 2,6 тис. га у Брустурянському лісомисливському господарстві.

Державне агентство лісових ресурсів офіційним листом на Закарпатське обласне управління лісомисливського господарства заборонило лісгоспам проводити рубки на ідентифікованих WWF ділянках до вирішення питання їхнього статусу.

Втім експерти виявили, що Брустурянський лісгосп видав 86 лісорубних квитків на різноманітні рубки у потенційних пралісах. Серед них 43 га суцільних рубок. Загалом у потенційних пралісах було отримано понад 10 тис. м3 ліквідної деревини.

Фото місця рубок зі звіту

Ясінянський лісгосп був більш обережним, але все ж таки заготовив у потенційних пралісах понад тисячу «кубів» ліквідної деревини. Жоден з посадовців цих лісгоспів, відповідальний за такі незаконні дії, не поніс покарання, резюмують автори.

Навесні 2019 року Брустурянський та Ясінянський лісгоспи нарешті погодилися визнати праліси пралісами, але не у повному обсязі. Брустурянський лісгосп погодив близько 830 га, Ясінянський лісгосп погодив ще менше – близько 110 га, а частина ділянок до сих пір є спірними.

У звіті повідомляється й про інші порушення, як от незаконні санітарні рубки. У 2020 році автори оглянули вісім ділянок, на яких планувалося проведення суцільних санітарних рубок та одну ділянку з запланованою вибірковою санітарною рубкою у Брустурянському лісгоспі.

Фото із звіту

Як виявилось, у всіх випадках заплановані рубки передбачали вирубку здорового лісу. Натомість, згідно з документацією, причиною проведення таких рубок було суцільне ураження лісової ділянки шкідниками та хворобами. Нагадаємо, що за даними дослідження сайту «Тексти», Брустурянське ЛМГ є рекордсменом в області за обсягами заготівлі деревини санітарними рубками за останні два роки.

Щодо Ясінянського лісгоспу, то в 2019-2020 роках автори перевірили сім ділянок, на яких було заплановане проведення суцільних санітарних рубок. Чотири ділянки також не мали жодних ознак ослаблення чи пошкодження дерев.

Крім того, за 2018-19 роки Ясінянський лісгосп незаконно зрубав більше 51 га лісу, не провівши необхідної процедури, згідно із Законом «Про оцінку впливу на довкілля».