Київське ШБУ-77 отримає ще 610 млн грн на ремонт дороги від Берегового до кордону

11 Червня 2021

Фото ілюстративне. Джерело Володимир Омелян

Служба автомобільних доріг у Закарпатській області підписала договір із ТОВ «ШБУ-77» на поточний середній ремонт траси М-23 Берегове – Виноградів – Велика Копаня за 610 млн грн. Попри відкриті торги, економія на торгах становила менше 1%.

Підрядник відремонтує 20,6 км дороги між містом Берегове і прикордонним селищем Вилок. Нагадаємо, у лютому поточного року в Укравтодорі заявляли, що автошлях М-23 повністю відремонтують у 2021 році.

Вартість ремонту одного кілометра дороги складе 29,6 млн грн. Контракт також передбачає, що підрядник надасть гарантію на експлуатацію об’єкта: дорожня основа перебуватиме в якісному стані щонайменше 8 років; асфальтне покриття —5 років, а будівлі та споруди транспортної служб — 12 років.

За договірною ціною, ТОВ «ШБУ-77» заплатить працівникам 15,3 млн грн, що становить 2,5% від суми закупівлі та отримає прибуток у сумі 3,4 млн грн.

До торгів допустили усіх бажаючих учасників. Окрім переможця участь в закупівлі взяли ще ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» і ТОВ «ПБС». Компанії навіть знижували вартість своїх цінових пропозицій, але не надто активно. Наприклад, переможець ТОВ «ШБУ-77» під час аукціону знизив вартість на 3,1 млн грн. В результаті ціна контракту нижча від очікуваної вартості на 4,4 млн грн, але у відсотках це менше 0,7%.

Про підрядника

Компанія «ШБУ-77» зареєстрована в місті Бровари Київської області. Її власником є Андрій Білоус із села Велика Димерка на Київщині. Він також є директором ТОВ «САТ Україна», яка була заснована австрійською фірмою, чверть якої належить російському олігарху Олегу Дерипасці.

Журналісти «Наших грошей» виявили, що «ШБУ-77» часто «співпацює» з чернігівським ТОВ «Шляхо-будівельне управління №14». Ці компанії разом розігрують дорожні тендери від «Укравтодору».

Також, як розповідали «Наші гроші. Львів», наприкінці травня фірма отримала 1,83 млрд грн на трьох держзамовленнях на ремонти доріг у Чернівецькій області. Ці закупівлі також відбулись із економією менше 1% на торгах.

За даними YouControl, з початку 2020 року «ШБУ-77» отримало держзамовлень на 10,8 млрд грн.