Фірма родини Дубневичів продала 200 незаарештованих золотих злитків

20 Квітня 2021

Фото умовне, з сайту wicnews.com

Кіпрська компанія «Energypoint Holding Limited» родини братів Дубневичів володіла 200 золотими злитками вартістю майже $8 млн до моменту зняття з нардепа Ярослава Дубневича депутатської недоторканності. Про це у своєму розслідуванні повідомляють журналісти Bihus.info Мар’яна Сич та Максим Опанасенко.

Згідно з фінансовими звітами, золото з’явилося в компанії у 2017 році. Йшлося про 200 злитків по одному кілограму та ще 11 злитків по одній унції.

Коли у 2019 році Верховна рада зняла з нардепа Ярослава Дубневича депутатську недоторканність та дозволила арешт його майна, це не торкнулося компанії «Energypoint Holding Limited». На той момент її власницею була донька Дубневича Роксолана Пиртко.

Зі складу засновників вона вийшла в листопаді 2019 року, а в опублікованому річному звіті золотих злиток вже не було. Журналісти не знають, на що пішли виручені за продаж злитків кошти.

Компанія «Energypoint Holding Limited» пов’язана з Ярославом Дубневичем також через його тестя Мирослава Швидкого. Свого часу він володів цією кіпрською фірмою, однак у розмові зазначив журналістам, що «був підставною особою і просто підписував те, на що вказував зять».

Мирослав Швидкий також володіє фірмою «Передзвін», на яку, зокрема, записаний Mercedes S500 2020 року випуску, на якому журналісти зафіксували Ярослава Дубневича біля Верховної Ради. У серпні 2016 року фірма також придбала Mercedes S63 AMG 4MATIC Cabrio та Lexus RX 450H, які коштували не менше 8,1 млн грн.

Сам ж «власник» компанії «Передзвін» Мирослав Швидкий розповів журналістам, що він дотичий до фірми також формально, а чим вона займається – не знає.

Нагадаємо, у 2019 році Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про завершення розслідування проти ймовірних махінацій Ярослава Дубневича. Його позиціонували як ймовірного організатора схеми виводу більше 93 млн грн з «Укрзалізниці». Народний депутат вийшов під заставу, однак все його майно арештували.

У січні 2021 року Zaxid.net повідомив, що дружина Ярослава Дубневича Наталія Дубневич подала позов щодо поділу спільного з ним майна. Юристи з цивільного права припускали, що у такий спосіб подружжя намагається уникнути арешту нерухомого й рухомого майна.

Дубневичі виставили на продаж землю біля «Арени Львів»