Депутат Жидачівської міськради утримуватиме місцеве сміттєзвалище

08 Квітня 2021

Одна із пожеж на сміттєзвалищі, 2016 рік. Фото: ДСНС

Жидачівське міське виробниче управління комунального господарства замовило перешарування міського сміттєзвалища за 1,2 млн грн у депутата Жидачівської міської ради Романа Пахолківа.

Йдеться про цілорічне утримання сміттєзвалища на вул. Заводській в місті Жидачів Стрийського району. Частину техніки для пересипання ґрунту на полігоні Роман Пахолків орендуватиме в підприємця Гарніка Саргсяна. Він зареєстрований в сусідньому місті Ходорів та вже співпрацював зі Жидачівським міським виробничим управлінням комунального господарства. За даними проєкту Clarity, з початку 2017 року підписав відповідних договорів на 3,4 млн грн, в основному на ремонти доріг, тротуарів та під’їздів до будинків.

Єдиним конкурентом підприємця Романа Пахолківа на поточних торгах було місцеве ПП «Карпатмонтаж». Під час аукціону конкуренти не змагалися між собою, однак ціна переможця була на 47 тис. грн дешевшою.

Про сміттєзвалище

Як повідомило місцеве видання «Новий час», сміттєзвалище займає 13 гектарів та є занедбаним з часів призупинення роботи целюлозно-паперового комбінату у 2014 році. Журналісти зазначили, що на сміттєзвалищі немає належних умов для сортування, трамбування і пересипання ґрунтом сміття, щоб унеможливити загоряння. Місцевий полігон періодично горить, наприклад, про останню таку пожежу медіа написали в квітні 2018 року.

Після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова у 2016 році Жидачів погодився приймати сміття з обласного центру. Спочатку йшлося про короткий термін такої співпраці, однак в травні 2017 року Жидачівська міська рада продовжила договір, і на сміттєзвалище вивозили по 40 тонн відходів у тиждень.

Того ж року в межах виконання цього меморандуму за рахунок природоохоронного фонду обласного бюджету Львівщини виділили близько 1,2 млн грн на капітальний ремонт цього сміттєзвалища із ремонтом під’їзної дороги. У травні 2020 року Жидачів продовжував приймати сміття зі Львова та отримав 104 тис. грн як субвенцію на соціально-економічний розвиток території.

Про підрядника

Теперішній утримувач сміттєзвалища Роман Пахолків зареєстрований як підприємець 2003 року в Жидачеві. Під час місцевих виборів у жовтні 2020 року його повторно обрали депутатом Жидачівської міської ради. Обидва рази Пахолків балотувався від партії «Об’єднання «Самопоміч». Депутат є заступником голови постійної комісії  з питань житлово-комунального господарства та екології Жидачівської міськради.

За даними проєкту Clarity, поточний підряд – друге державне замовлення для підприємця. Перший договір у січні цього року він також підписав з Жидачівським міським виробничим управлінням комунального господарства. За 105 тис. грн він за допомогою бульдозера повинен був упорядкувати сміттєзвалище.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.

На Чорнівському полігоні в Чернівцях пересиплять «коронавірусне» сміття за 200 тисяч гривень