На Закарпатті місцеві підприємці відремонтують три мости за майже 7 млн грн

07 Квітня 2021

Село Лубня. Фото ілюстративне. Джерело: Закарпатський кореспондент

Закарпатська служба автомобільних доріг відремонтує три мости на автомобільній дорозі загального користування О 070202 та С 071204 Львів-Самбір-Ужгород, яка веде до державного кордону з Польщею, за 6,7 млн грн. Всі мости розташовані на території Ужгородського району – два з них в селі Лубня, один – в селі Кам’яниця.

Мости в селі Лубня, що розташоване неподалік від пропускного пункту Лубня- Волосате, відремонтує ТОВ «Коватехбуд». Варість ремонтів 2,02 та 2,5 млн грн. За 5 місяців, до вересня поточного року, підрядник обіцяє виконати демонтажні роботи, відремонтувати прогонову будову, підсилити опори, провести берегоукріплення та облаштувати дорожні під’їзди до одного з мостів. А капітальний ремонт іншого триватиме до травня 2022 року.

Нагадаємо, саме в селі Лубня під час паводку у червні 2020 року було повністю зруйновано ще один автомобільний міст через річку Лубня, який на сьогодні вже відремонтовано. Тоді село було відрізане від сусідніх міст. При цьому міст вже потребував капітального ремонту ще до паводку.

Ремонт ще одного моста на трасі Львів – Самбір – Ужгород – ММТ «Верховина» виконає Воловецьке КП «Агрошляхбуд» за 2,2 млн грн. Роботи в селі Кам’яниця планують завершити вже у червні поточного року. За ці роботи підприємство отримає 21 тис. грн прибутку, а на зарплати витратить 164 тис. грн з суми загального кошторису. Тут відремонтують проїжджу частину, підсилять опори та виконають роботи з берегоукріплення.

Про торги і переможців

У всіх трьох закупівлях між собою конкурували лише «Коватехбуд» та «Агрошляхбуд». Під час аукціону фірми не торгувались та знижували початкових пропозицій, які були максимально близькими до очікуваної вартості. Різниця в їхніх пропозиціях становила від 10 до 17 тис. грн.

ТОВ «Коватехбуд» працює на ринку з 2006 року. Директором та власником є мешканець села Шешлівці (Ужгородський район) Віктор Копач. За даними порталу YouControl, протягом 2020-2021 років компанія отримала держзамовлень на суму 77,2 млн грн, всі у Закарпатській області.

Компанія «Агрошляхбуд» зареєстрована селі Верхні Ворота, Воловецького району. Власниками є Ярина Ковач, Федір Касинець та Ганна Коба у рівних частинах. Протягом 2020-2021 років фірма отримала підрядів від бюджетних замовників на суму у 98,5 млн грн.

Родина Ковачів, крім будівництва доріг, володіє ще низкою підприємств у галузі альтернативної енергетики. Ключової особою в родинному бізнесів є син Ярини Ковач Сергій Ковач. А її чоловік Василь Ковач в минулому народний депутат від «Партії регіонів» та гендиректор ПАТ «Закарпаттяобленерго». Ярина Ковач також  є бізнес-партнеркою Тетяни Ледиди, дружини колишнього голови Закарпатської області та чинного депутата Закарпатської обласної ради від партії «За майбутнє» Олександра Ледиди.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.