Підприємиця терміново відновила діяльність, щоб отримати 600 тисяч від Тячівської міськради

19 Березня 2021

Спроба невдалого обрізання крони дерева у м. Тічів, листопад 2016 року. Джерело: Закарпаття Онлайн

Тячівська міська рада на Закарпатті віддасть 600 тис. грн за обрізку дерев та утримання зелених насаджень за спрощеною процедурою закупівлі місцевій підприємиці Марії Харченко. Для того, щоб отримати цей контракт, підприємиця відновила свою діяльність на наступний день після оприлюднення першої закупівлі.

Очікувана вартість у кожному з трьох замовлень була 199 999 грн. Саме така межа, згідно з ЗУ «Про публічні закупівлі», дозволяє замовникові не проводити відкриті торги, а обмежитися спрощеною допороговою закупівлею. Перша закупівля стосувалася підрізання дерев та живих огорож, друга – озеленення та утримання зелених насаджень, а третя – вирубування та догляд дерев. Підприємиця до кінця цього року обслуговуватиме територію Тячева та сіл Тячівка, Лази, Руське Поле і Округла.

При у двох контрактах фахівець з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов знайшов факти, які свідчать про свідоме уникнення торгів. Йдеться про закупівлю на підрізання дерев і живих огорож та підряд на вирубування дерев. В технічному завданні цих замовлень дублюються послуги з кронування дерев на 51,8 тис. грн.

«Це роботи одного типу – вони мали б бути включені в закупівлю з підрізання дерев і замовник мав би провести відкриті торги», − зазначає Олег Блінов.

Уповноважений з публічних закупівель Тячівської міської ради Василь Гайович розповів редакції, що очікувану вартість в 199 999 тис. грн затверджував не він. Це була вказівка виконавчого комітету міської ради.

«Такі суми завірили на виконкомі, я тільки отримав від них кошторис і технічне завдання. Це договори на цілий рік, ми будемо за потребою звертатися до підрядника», − пояснив уповноважений.

Відновилася для закупівель

Оголошення про проведення першої закупівлі з підрізання дерев Тячівська міська рада оприлюднила 24 лютого, а вже 25 лютого Марія Харченко відновила свою підприємницьку діяльність.

Вперше як підприємиця вона зареєструвалася 2014 року, однак в грудні 2019 року призупинила діяльність. Раніше Харченко спеціалізувалася на оптовій торгівлі деревини, будівельних матеріалів та обладнання. Тепер ж основний вид діяльності підприємиці – комплексне обслуговування об’єктів.

Марія Харченко одружена з Валерієм Харченком, який зареєстрований як підприємець з 2008 року. Єдиним видом його діяльності є оптова торгівля деревини, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Валерій Харченко також є співзасновником благодійного фонду «Розвиток Тячева» разом з колишнім депутатом Тячівської міської ради Петром Геричем.

На момент публікації нам не вдалось отримати коментар щодо успішних угод від Марії Харченко. Після того, як вона почула питання про торги, вона перервала розмову і більше не відповідала на дзвінки.

 «Щоб хоч хтось прийшов»

Уникнення відкритих торгів – не єдина хиба в поточних закупівлях Тячівської міської ради. Зокрема у своїй тендерній документації замовник, всупереч законодавству, не вимагав від учасників аналогічного договору, який би підтверджував професійність підрядника.

Уповноважений з публічних закупівель міськради Василь Гайович запевнив, що зробив це для того, аби торги відбулись.

«Це для того, аби хоч хтось прийшов! Попередній тендерний комітет казав, що зазвичай ніхто не приходить на благоустрій, тому я не просив аналогічного договору. У наших місцевостях люди не готові виходити на тендери, тому ми навіть шукаємо людей», − розповів він.

Тячівська міська рада не вперше замовляє обрізку дерев та утримання насаджень на суму до 200 тис. грн. Наприклад, у 2019 році два замовлення на підрізку дерев за 199 тис. грн та 80 тис. грн отримав підприємець Василь Бенчак. Він припинив свою діяльність в січні 2020 року. Наступного ж року Тячівська міська рада підписала два прямі договори по 150 тис. грн на підрізання та вирубування дерев з підприємицею Нелею Пашку. Як і попередній підрядник, вона припинила свою діяльність в січні цього року.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.