Депутати затвердили детальний план для будівництва у центрі Львова

25 Лютого 2021

Багатоповерхівка на вул. Поповича, 6 буде на місці цього двоповерхового будинку (Google Maps, вигляд зі сторони вул. Григоровича)

Депутати Львівської міської ради на сесії 25 лютого затвердили детальний план території в районі вул. Леся Мартовича-Василя Григоровича-Джорджа Дудаєва.

Він передбачає будівництво ОСББ «Грушевський» п’ятиповерхового будинку на вул. Ємельяна Поповича, 6 поблизу проспекту Тараса Шевченка. Однак ця висота не є остаточною, її можуть збільшити до шести поверхів, влаштувавши плоский дах замість скатного.

При цьому дотичний до будівництва депутат міської ради Назарій Бербека заявив, що немає конфлікту інтересів щодо цього питання. «Я хотів сказати, що майно, яке належало в рамках цього детального плану, було реалізовано мною в 2017 році, і жодного конфлікту інтересів у мене немає», − зазначив він.

Майбутня будівля буде на місці спорудженого в XIX ст. двоповерхового будинку, яке не є пам’яткою архітектури. Проєкту будівництва ще немає, однак, за даними ДПТ, тут буде будівля орієнтовною площею 293 м2 з 15-20 квартирами для проживання 40 людей. Також передбачений одно-дворівневий підземний паркінг на 8-15 автомобілів. З благоустрою забудовник обіцяє, зокрема, розширити тротуар вздовж будинку від 1,5 до 2,3-3,5 метрів.

Макет майбутньої будівлі на вул. Поповича, 6 зі сторони вул. Мартовича (ілюстрації до детального плану території)

Згідно з генеральним планом Львова, ділянка будівництва належить до малоповерхової житлової забудови, де дозволено максимум чотири поверхи. План зонування Галицького району не затверджений, однак цим ДПТ депутати встановили на ділянці зону багатоквартирної житлової забудови (Ж-3). Згідно зі затвердженим зонуванням, тут дозволені будинки не вище 18 метрів, однак за певних умов цю висоту можна збільшити. При цьому, згідно з базовим планом зонування Львова, зона Ж-3 – це зона багатоповерхової житлової забудови, де дозволені будинки висотою 37 м (допустимі – 57 м).

Ділянка майбутньої будівлі також належить до історичного ареалу Львова, тому забудовник повинен погодити своє будівництво в Міністерстві культури та інформаційної політики.

У вересні 2020 року депутати Львівської міської ради вже один раз затвердили цей детальний план території, однак міський голова Андрій Садовий наклав вето на ухвалу і депутати не змогли його подолати. Раніше, в грудні 2019 року, детальний план території також погодила архітектурно-містобудівна рада при управлінні архітектури та урбаністики Львівської міської ради.

Про забудовника

До 2018 року серед засновників ОСББ «Грушевський» був теперішній депутат Львівської міської ради від Європейської солідарності Назарій Бербека та його бізнес-партнер Тарас Дідик.

Однак з жовтня 2020 року власниками є четверо осіб, серед яких 80-річна Степанія Марчак, мати Ігоря Марчака, колишнього заступника начальника інспекції Держенергонагляду у Львівській області, директора «Львівтеплоенерго» та голови правління «Львівгазу».

Серед засновників також родина Князевичів-Пушинських: Микола та Лілія Князевичі та 81-річний Георгій Пушинський. Микола Князевич є головним державним інспектором Державної митної служби України, а його батьком ймовірно є Князевич Микола Михайлович, колишній податківець. Батько Назарія Бербеки, Володимир, також працював заступником голови ДПА у Львівській області.

Міськрада підтримала будівництво ЖК депутата Різника на Липовій Алеї