Донька Козловського не платитиме за оренду ділянки під ринком «Підзамче»

23 Лютого 2021

Львівський окружний адміністративний суд визнав протиправною та скасував ухвалу Львівської міської ради про передачу в оренду ділянки на вулиці Б. Хмельницького, 120 у Львові компанії «Дари Львівщини».

Джерело: рішення за підписом судді Наталії Грень, опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень 17 лютого.

Позивачкою виступила Софія Максимець, донька депутата Львівської облради від ЄС Григорія Козловського, а її представником в суді був Олексій Різник, діючий депутат Львівської міськради від ЄС.

Максимець є одноосібною власницею ТОВ «Дари Львівщини». Як повідомляли «Наші гроші. Львів», майно двох ринків «Підзамче» та «Винниківський», яке Львівська міськрада здавала в оренду, перестало бути комунальним у кінці 2019 року. Тоді два реєстратори раптово переписали його на «Дари Львівщини».

Тоді ж відбулися зміни в реєстрі й щодо ділянок під ринками. Компанія отримала їх собі у право постійного користування, що є значно вигіднішим за оренду. Право постійного надається без встановлення строку, і не підлягає договірному регулюванню. Не потрібно платити орендну плату, а тільки земельний податок.

У суді Максимець оскаржувала ухвалу Львівської міськради від 2008 року, якою земельну ділянку на Хмельницького площею 0,2851 га під ринком «Підзамче» вилучили з користування державного комунального підприємства «Екоплід» та передали в оренду «Дари Львівщини» на п’ять років.

Позивачка, як засновниця «Дари Львівщини», стверджувала, що ця ухвала є незаконною. На її думку, коли «Екоплід» реорганізували, приєднавши до «Дари Львівщини» у 2001 році, то її фірма також отримало право постійно користування ділянкою як правонаступник.

Щодо строків оскарження, які давно минули (оскаржувана ухвала ЛМР прийнята 13 років тому), то суддю Грень задовольнило пояснення доньки Козловського про те, що вона нібито дізналася про порушення права компанії у серпні 2020 року «під час заслуховування щорічної інформації виконавчого органу товариства».

Суддя також підтримала позивачку, стверджуючи, що у 2008 році у Львівської міської ради не було правових підстав для вилучення ділянки із постійного користування. І «Дари Львівщини» є правонаступником комунального «Екоплід» у праві постійного користування землею. Цікаво, що в самій ухвалі ЛМР вказано, що її було прийнято через звернення «Дари Львівщини» у 2007 році.

Інші судові процеси

Нагадаємо, Львівський окружний адміністративний суд також визнав протиправним і скасував наказ Міністерства юстиції України, яким скасовувалася реєстрація на майно двох ринків за компанією ТОВ «Дари Львівщини».

Окремо триває судовий розгляд інших справ щодо «приватизації» цих ринків. Наприклад, заступника прокурора Львівської області щодо витребування майна та скасування державної реєстрації прав власності, визнання недійсними договорів іпотеки.

Остаточного рішення ще не має. Однак в цій справі і перша, і друга інстанція наразі відмовила у задоволенні заяви Управління комунальної власності Львівської міської ради про забезпечення позову – накладення арешту на ринок «Винниківський». Це сталося через те, що апеляційну скаргу управління підписав працівник, який, на думку суду, не має право її підписувати.

Козловський виходить на ринок