Суд скасував договір оренди землі для готелю «Панорама» на проспекті Свободи

12 Лютого 2021

Фотографія з офіційного сайту готелю Панорама

Господарський суд Львівської області скасував ухвалу Львівської міської ради, завдяки якій фірма «Будівельний альянс» користується ділянкою в центрі міста зі зміненим цільовим призначенням. Йдеться про територію готелю «Панорама» на проспекті Свободи, 45. Недійсним визнали також договір оренди цієї землі, який мав би діяти до 2027 року.

Джерело: рішення від 28 січня 2021 року.

Як пояснили в Львівській місцевій прокуратурі №1, неправомірність ухвали Львівської міської ради полягає в зміні цільового призначення ділянки. Згідно з законодавством, вона належить до земель історико-культурного призначення, натомість міська рада віднесла ділянку до земель житлової та громадської забудови.

Після рішення суду власник будівлі повинен переукласти договір оренди землі, визначивши її правильне цільове призначення. Окрім того, він має укласти охоронний договір, оскільки будівля готелю є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Водночас Львівська міська рада жодного порушення у своїх діях не побачила. Вона переконана, що у 2017 році не мала правових підстав відмовити «Будівельному альянсу» в наданні ділянки для обслуговування готелю. Адже історико-архітектурний опорний план у Львові не затверджений, як і не затверджені межі історичного ареалу.

Історія конфлікту

Будівля готелю «Панорама» належить ТОВ «Будівельний альянс» з 2006 року. Компанія навіть запатентувала відповідний логотип у 2014 році.

Проблеми з ділянкою готелю почалися у 2016 році, коли Львівська міська рада дозволила компанії виготовити технічну документацію на встановлення меж земельної ділянки. Згідно з тодішньою ухвалою, ділянку віднесли до земель житлової та громадської забудови, хоча вона мала б належати до земель історико-культурного призначення Протягом трьох років Львівська місцева прокуратура №1 оскаржувала відповідне рішення, і у 2019 році таки виграла справу в Верховному суді. На сайті Львівської міської ради ухвала позначена як скасована.

Тепер ж прокурори скасували ухвалу Львівської міської ради вже про затвердження технічної документації на встановлення меж земельної ділянки, а також договір оренди землі. Обидва ці документи датовані 2017 роком. При цьому договір оренди був укладений на десять років, а фірма «Будівельний альянс» повинна була сплачувати кожного року 79 тис. грн орендної плати.

Про компанію

Фірма «Будівельний альянс» зареєстрована 2003 року. Її кінцевим бенефіціарним власником є підприємець, колишній член ради Національного банку України Віталій Ломакович. Він також з квітня 2020 року є радником міністра фінансів України Сергія Марченка.

За даними YouControl, Ломакович контролює групу з 24 компаній, які спеціалізуються на нерухомості та фінансових послугах. Зокрема сюди входить ТОВ «Компанія з управління активами «Оптима-Капітал» та сонячна електростанція у Київській області ТОВ «АСД Лекс».