Суд скасував договір на будівництво житла на території військового містечка в Брюховичах

08 Грудня 2020

Вулиця Прилуцька в смт. Брюховичі. Фото: Наші гроші. Львів

Господарський суд Львівської області визнав недійсним договір про будівництво житлового комплексу в Брюховичах, який мали будувати на території військового містечка №210. Розгляд справи тривав з 2017 року.

Джерело: рішення суду від 24 листопада 2020 року.

Чотири роки тому договір на будівництво підписав Володимир Винарський, тимчасово виконуючий обов`язки начальника Західного управління капітального будівництва Міноборони, із товариством «Леді».

Житло мали будувати на землі площею приблизно 16,6 га – це землі оборони, територія Львівського гарнізону в Брюховичах, вулиця Прилуцька, 14 та Кліматична. Ця земля і була внеском військових у будівництво, натомість «Леді» мало фінансувати саме будівництво. Компанія погасила заборгованість управління із виплати зарплати – 75 тис. грн.

Район вул. Прилуцька, 14 в Брюховичах

Прокуратура виявила, що управління капітального будівництва не мало передавати право користування ділянкою з іншою метою, ніж її цільове призначення. Вона призначена виключно для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України. Крім того, довіреністю Винарському не доручали підписувати договори на будівництво житла.

Суд погодився із прокуратурою і визнав його недійсним з моменту укладення.

Передісторія

Це не єдина ділянка військових, яку таким чином передали під забудову. Загалом 26 та 30 листопада 2016 року договори про будівництво житлових комплексів на землях оборони за небюджетні кошти уклали з ТОВ «Безпека-Комплект», ТОВ «Енерджі Плюс», ТОВ «Рест Клуб», ПП «Газдиня», ТОВ «Біля Політехніки», ТОВ «Культура Інформації» та ТОВ «Леді».

Мова йде про ділянки:

  • у м. Львові: вул. Стрийська (військове містечко № 209-1), площею 8,9 га,
  • вул. Княгині Ольги, 1-5, площею 6,22 га,
  • вул. Личаківська, 105, площею 1,3 га,
  • вул. Городоцька, 222, площею 11,15 га,
  • м. Львів – Брюховичі, вул. Кліматична, 14, площею 16,6 га,
  • м. Ужгород, вул. Гагаріна, 28, площею 15,55 га,
  • м. Мукачево, вул. Зріні, 153, площею 28,27 га.

У 2019 році Державне бюро розслідувань повідомляло, що проводить розслідування через будівництво житлового комплексу «Львівська мрія» (ТОВ «Енерджі Плюс Україна») на території військового містечка на вул. Княгині Ольги, 1-5.

За даними слідства, при укладенні договору із забудовником про користування земельною ділянкою на території військового містечка посадовці Західного управління капітального будівництва Міноборони вийшли за межі своїх повноважень. Договір від імені управління також підписував Володимир Винарський.

Про компанію

ТОВ «Леді» зареєстроване понад 26 років. До 2016 року, коли і було підписано договір із військовими, основним видом діяльності фірми перукарні і салони краси, які потім замінили на «будівництво житлових і нежитлових будівель». Власником і директором фірми є Андрій Лабай, який у 2019 році подавав декларацію як кандидат на посаду судді. До того компанія належала Андрію Пришляку.