Іршавська лікарня вперше придбала обладнання високого класу за «ковідною» процедурою

03 Листопада 2020

Іршавська районна лікарня 30 жовтня підписала договір із приватною підприємицею Валенитиною Усіковою на закупівлю кисневого концентратора AS074 (Centrox) за 854 тис. грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Кисневі концентратори – це обладнання призначене для лікування хвороб дихальної системи. Вони дозволяють подавати пацієнту кисень у тих випадках, коли немає відповідних балонів або спеціальної централізованої подачі.

Нагадаємо, що у статті «Дайте дихати» журналісти «Наші гроші. Львів» досліджували ситуацію із ринком медичного кисню, зокрема хто виробляє і постачає кисень в Україні, чи є його дефіцит і чому ціна на кисень для лікарень відрізняється в два рази.

Апарат AS074 може виробляти до 15 л. кисню за хвилину та має резервуар для зберігання газу об’ємом до 227 л. Придбаний концентратор можна під’єднувати одночасно до двох наркозних станцій або двох апаратів штучної вентиляції легень.

Закупівлю провели за спрощеною процедурою звітування, оскільки придбання такого товару передбачене постановою Кабінету Міністрів, і використовується для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, пандемій коронавірусної хвороби COVID-19. Іршавська лікарня належить до медзакладів другої хвилі госпіталізації хворих із COVID-19 і це наразі найбільш дорога закупівля лікарні здійснена за цією процедурою.

Раніше, у травні поточного року, місцеві мешканці самі спільнокоштом придбали кисневий концентратор для Іршавської районної лікарні. Також лікарня у липня придбала два концентратори NewLife 10, по 150 тис. грн.

Інші бюджетні замовники кисневий концентратор купували дещо дешевше, наприклад, Чернівецька міська лікарня №3 замовила такий пристрій за 830 тис. грн у травні, а ужгородська міська дитяча лікарня в березні — за 700 тис. грн.

На ринку наявність товару нам підтвердили у двох онлайн магазинах. Там ціна такого обладнання становить 834 та 898 тис. грн відповідно.

Приватна підприємиця Валентина Усікова зареєстрована в Харкові і з початку 2020 року отримала 3 держзамовлення на 2,4 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.