Головна медсестра лікарні в Борщеві через свою доньку отримала в лікарні замовлень на понад 600 тис. грн

01 Жовтня 2020

Фото умовне з туристичного сайту Борщівської ОТГ

Борщівська районна лікарня, що в Тернопільській області, підписала 32 договори на понад 630 тис. грн із Анжелою Завінською, яка є донькою головної медсестри цієї лікарні.

16-річна Анжела Завінська зареєструвалась підприємицею лише у травні 2020 року, а в червні почала отримувати замовлення від Борщівської районної лікарні. За телефоном Анжели Завінської відповідає її мати Ольга Гарасимів. Як розповіла журналістці «Наші гроші. Львів», вона працює за довіреністю від доньки, яка на даний момент є студенткою. Водночас Ольга Гарасимів є головною медсестрою Борщівської районної лікарні.

Окрім лікарні по одному замовленню на суми не вищі 7 тис. грн в Завінської зробили Борщівська міська рада і райрада, Борщівський центр первинної медико-санітарної допомоги. Наприклад, 23 вересня Борщівська міськрада замовила 20 банок «Бланідас 300» по 1 кг за ціною в 320 грн, тоді як в онлайн-магазині він доступний по 220 грн.

Більшість закупівель, на понад 526 тис. грн, провели за процедурою звітування для запобігання поширенню, локалізації та ліквідації спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби COVID-19. Інші замовлення також провели без застосування конкурентних процедур.

«Наші гроші. Львів» звернули увагу на ці закупівлі не через молодий вік постачальниці. Лікарня регулярно не публікувала специфікацій до великих договорів, а тому журналісти не могли перевірити ціни на закуплені товари. На електронні листи і дзвінки на стаціонарні телефони в лікарні не відповідали тривалий час.

Наприклад, 28 вересня опублікували договір на рукавиці та шапочки на 122,4 тис. грн, однак ні кількості товарів, ні ціни за одиницю не вказано. Так як і в закупівлі одягу для медичного персоналу на 238,5 тис. грн.

Експертка із «Центру громадського моніторингу та досліджень» Оксана Дзявроник пояснює, що постанова Кабміну щодо закупівель для боротьби з COVID-19 зобов’язує замовників публікувати укладений договір і додатки до нього та специфікацію, які є його невід’ємною частиною. У специфікації зазвичай вказують найменування, кількість придбаного та ціну за одиницю.

Ольга Гарасимів пообіцяла «Наші гроші. Львів» надати інформацію про закуплені товари, однак до кінця дня на дзвінки вже не відповідала.

Отримати коментар головного лікаря медзакладу не вдалося, однак редакція готова опублікувати його пояснення.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.