Сільський голова села на Вінничині пішов у відставку через підрядника львівської «Грінери» (ДОДАНО КОМЕНТАР)

25 Вересня 2020

Скріншот з відеозйомки Віталія Кабалюка

Сільський голова села Браїлів (Вінницька область) 22 вересня подав у відставку після того, як не зміг пояснити, чому на місцевому полігоні з’явилось львівське сміття. Сміття, яке привезла компанія «Транспортно-експедиторська компанія «Автобан» та незаконно висипала на полігоні, виявили місцеві мешканці.

Згідно з товаро-транспортною накладною, замовником вивезення було ТОВ «Грінера Україна» − один з ключових збирачів побутових відходів у Львові. Про інцидент повідомили активісти ГО «Автомайдан «Вінниччина».  Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею «забруднення навколишнього середовища».

У компанії «Грінера» протягом чотирьох днів не змогли знайти час для коментарів.

Товаро-транспортна накладна, вилучена мешканцями у ТОВ “ТЕК “Автобан” (фотографія: Vlasno.info)

Натомість, тепер вже колишній, селищний голова Браїлова Валерій Резедент повідомив редакції «Наші гроші. Львів», що офіційного договору на захоронення сміття зі Львова місцеве комунальне підприємство, яке відповідає за полігон, не укладало. Але з компанією ТЕК «Автобан» підписали договір на облаштування Браїлівського полігону на початку вересня.

За словами Резедента, представники ТЕК «Автобан» назвались спеціалістами з вивезення, переробки, сортування та утилізації сміття. До інциденту фірма облаштувала полігон майже на 100 тис. грн та привезла 20 контейнерів на таку ж суму.

На даний час селищна рада не може зв’язатися з представником підприємства, тому договір з компанією на облаштування сміттєзвалища розірвали, а селищний голова Валерій Резедент добровільно склав свої повноваження.

«Якісь працівники цього підприємства (ред. – ТОВ «ТЕК «Автобан») вночі тихенько, поза спинами комунального підприємства та селищної ради, завезли туди львівське сміття. Можливо, це була провокація перед виборами», − зазначив він.

Редакція «Наші гроші. Львів» звернулася по коментар до ТОВ «Грінера Україна» з приводу співпраці з підрядником «ТЕК «Автобан», однак потягом чотирьох днів представники компанії не змогли знайти час.

Фірма-перевізник сміття «ТЕК «Автобан» зареєстрована з 2012 року. До вересня цього року компанія була прописала у Львівській області, однак восени адресу змінили на смт. Браїлів Вінницької області.

На сьогодні власником та директором фірми є мешканець Закарпатської області Михайло Данко. Він також з 2019 року зареєстрований як приватний підприємець, основний вид діяльності якого – виробництво готової їжі та страв. Редакція «Наші гроші. Львів» намагалася зв’язатися з Михайлом Данком, однак на момент публікації його телефон був відключений.

Власником ТОВ «Грінера Україна» є Богдан Михалусь, колишній позаштатний радник міського голови Львова Андрія Садового. Фірму «Грінера Україна» зареєстрували в Києві у 2007 році під назвою ТОВ «МТБ Групп». Сам Михалусь став власником «Грінери» влітку 2016 року. Тоді ж прописку фірми перенесли до Львова.

Інцидент з підрядником «ТЕК «Автобан» − не перший випадок, коли сміття зі Львова вивозять на невідповідні сміттєзвалища. Зокрема, у травні цього року правоохоронці з’ясували, що компанії з вивозу сміття підробляли документи, вказуючи місцем його захоронення Київську, Житомирську та інші області, хоча натомість частину сміття закопували неподалік міста Жидачева на Львівщині та Коростеня на Житомирщині.

У рамках цього кримінального провадження слідчі обшукали, зокрема, й офіс компанії «Грінера Україна». Будь-яку причетність до злочину керівник компанії Богдан Михалусь тоді відкинув, пояснюючи, що «Грінера Україна» не перевозить сміття на полігони, а лише збирає його в місті. За його словами, далі побутові відходи на відповідні полігони вивозять вже підрядники. «Грінера Україна» контролює їх за допомогою GPS-навігації, однак часом ці перевізники її обходять.

P.S.  Через шість днів після публікації новини, 30 вересня, компанія «Грінера Україна» надіслала офіційний коментар з приводу інциденту на Браїлівському сміттєзвалищі.

Фірма заперечила слова колишнього селищного голови Браїлова Валерія Резедента про відсутність договору на захоронення сміття на місцевому полігоні. Вона зазначила, що ТОВ «Транспортно-експедиторська компанія «Автобан» має відповідний чинний договір з місцевим комунальним підприємством «Браїлів-комунсервіс». Компанія «Грінера Україна» надала редакції «Наші гроші. Львів» усі підтверджуючі документи. Окрім того, підприємству відомо, що наразі договір з компанією «Автобан» на облаштування Браїлівського полігону не розірвали.

Фірма «Грінера Україна» також підтвердила, що має чинний договір із «Транспортно-експедиторською компанією «Автобан», яка є їхнім контрагентом та займається діяльністю впорядкування Браїлівського сміттєзвалища на прийняття побутових відходів.

«Те, що селищний голова с. Браїлів Валерій Резедент добровільно склав свої повноваження, жодним чином не стосується господарської діяльності, які у цьому селі на полігоні проводить контрагент компанії «ГрінЕра Україна», − зазначив у коментарі власник фірми Богдан Михалусь.