Постачальник рукавичок для Рава-Руської лікарні знизить їхню ціну на 20% після дзвінка «Наші гроші. Львів»

24 Вересня 2020

Фото умовне, джерело AMMEX

ПП «Виробничо-комерційна фірма «Скайінвест» знизить ціну на медичні рукавички для Рава-Руської районної лікарні. Це сталось після того, як журналіст редакції «Наші гроші. Львів» звернувся за коментарем до постачальника щодо високої ціни товару.

Рава-Руська районна лікарня підписала договір з цим постачальником на 30 тис. грн 17 вересня. Згідно з договором, лікарня замовила 3 тис. пар рукавичок оглядових нестерильних нітрилових: 1 тис. штук із розміром L і 2 тис. розміру M. Їхня вартість за пару становила 8,4 та 11 грн відповідно. Ціна в 11 грн за пару є дорожчою за інші аналогічні закупівлі.

Так само «Скайінвест» раніше продавав продукцію дешевше. Наприклад, 11 вересня, за 6 днів до вищезгаданого договору, ПП «Виробничокомерційна фірма «Скайінвест» укладало аналогічний договір із Буською районною лікарнею. За цим контрактом їхня ціна становила 6 грн та 7 грн за розміри L та M відповідно.

Директор фірми «Скайінвест» Володимир Скіпчак  розповів про дефіцит нітрилових рукавичок на ринку та зазначив, що у випадку закупівлі Буської лікарні, ймовірно, були продані залишки зі складу. Він додав, що у роботі компанії керується постановою КМУ «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби» і в усіх випадках не продає свою продукцію з націнкою більшою, ніж 10%.

Пізніше директор фірми перетелефонував і повідомив, що перевірив деталі угоди і виявив, що у договорі із Рава-Руською лікарнею припустились помилки. До договору внесуть зміни, і насправді ціна на усі рукавички становитиме 8,4 грн, тобто загалом сума угоди буде зменшена на майже 20%.

На останніх закупівлях нітрилових рукавичок ціни в основному сягають 9 гривень за пару. Тульчинський центр первинної медико-санітарної допомоги такий товар замовив по 9,8 грн за пару, а Тростянецька лікарня — по 7,8 грн. Ще дешевше придбали медичні матеріали у Хустській лікарні – по 6,55 грн.

Раніше у  коментарі «Наші гроші. Львів» директор компанії «Сінкро медика» Валентина Іванюк пояснювала, що основна причина зростання вартості рукавичок –  значний дефіцит товару. В Україні нітрилові рукавички не виробляють, а тому їх доводиться імпортувати. Натомість, більшість заводів не встигають виконувати замовлення, є велика конкуренція між замовниками, а ще на вартість впливає тип транспортування. Станом на 10 вересня Валентина Іванюк зазначала, що імпортери готові оптом продавати нітрилові рукавиці по 7,5 грн за пару.

ПП «ВКФ Скайінвест» зареєстроване у Кам’янці-Бузькій, а з початку 2020 року фірма підписала майже 700 договорів на 112 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.