Закарпатська обласна дитяча лікарня під прикриттям карантину уникла торгів на закупівлю ліків

06 Липня 2020

Фото: Edgarsnyder

Обласна дитяча лікарня в Мукачево 21 травня підписала договір на закупівлю ліків із ТОВ «Бадм-Б» загальною вартістю 299 тис. грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

Загалом придбали 10 найменувань ліків, переважно це антибіотики та розчини для інфузій.

Тендер провели за спеціальною спрощеною процедурою для подолання пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) і підписали договір із компанією напряму, без конкурсу.

Згідно з законодавством, використання цієї процедури закупівлі можливо лише для певного списку товарів та послуг, зазначених у постанові Кабінету міністрів.

Проте лікарня внесла до списку ліки, які не передбачені постановою. Два лікарські засоби, які не входять до переліку затвердженого Кабміном, це препарати цефотаксим і цефотрин. Їх сумарна вартість за договором склала понад 268 тис. грн, тобто 89,5% від суми закупівлі.

Оскільки ці препарати не входить у перелік, а їх ціна більша ніж 200 тис. грн, то лікарня повинна була придбати їх на відкритих торгах, тобто через аукціон за участю не менше двох учасників.

Раніше «Наші гроші. Львів» писали про подібні випадки незаконно проведених тендерів. У травні експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень», виявили, що свалявська лікарня аналогічно внесла ліки в список ліки, які не передбачені постановою. Договір також укладали із ТОВ «Бадм-Б». Після виявлених фактів прокуратура Закарпатської області розпочала досудове розслідування.

ТОВ «Бадм-Б» зареєстровано у місті Дніпро, а його власником є Олександр Дитяковський. З початку 2020 року фірма підписала 3,5 тис. контрактів на 546 млн грн.