«Львівелектротранс» подарував понад три мільйона гривень київському забудовнику

01 Червня 2020

Комунальне підприємство «Львівелектротранс» через халатність не повернуло 3,26 млн грн завдатку за невиконані роботи від ТОВ «Аеровент». Підприємство мало три роки , щоб стягнути кошти з підрядника, але в результаті пропустили терміни подання скарги. Про це стало відомо зі звіту Державної аудиторської служби, яка провела фінансовий аудит діяльності ЛКП за період з 1 липня 2017 до 20 вересня 2019 року.

Згідно зі звітом аудиторів, ще у 2016 році «Львівелектротранс» уклав угоду на реконструкцію будівлі профілакторію із котельнею, побутовими та адміністративними приміщеннями в трамвайному депо №2 по вул. Промисловій, буд. 29. Роботи мали виконувались із залученням кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку, а загальний кошторис становив 1,28 млн євро.

На виконання угоди «Львівелектротранс» перерахував на рахунок ТОВ «Аеровент» аванс у розмірі 20% від кошторису у сумі 254,9 тис. євро, що на той момент в перерахунку становило 7,13 млн грн. Водночас ТОВ «Аеровент», згідно з угодою, надало комунальному підприємству банківську гарантію на таку саму суму від ПАТ «Приватбанк», яка мала б захищати інтереси «Львівелектротрансу» у разі невиконання підрядником своїх зобов’язань.

Як виявилось, підрядник справді не виконав своїх зобов’язань щодо темпу виконання робіт. «Прогрес виконання робіт становив 16,8% замість 60,2% передбачених на той період. Крім того, підрядник не впорався з численними вказівками інженера щодо усунення недоліків», – йшлося в листі про розірвання контракту, який комунальники направили «Аеровенту» у лютому 2017 року.

Але вони не направили листа з вимогою повернути завдаток і не звернулись до суду щодо урегулювання цього питання. Натомість вони звернулись до «Приватбанку» з вимогою виплатити гарантію. Банк відмовив, тому що ЛКП не надало пояснень, які саме умови контракту порушив підрядник і комунальні юристи звернулись до суду. Справу в суді проти «Приватбанку» вони програли – остання касаційна інстанція підтвердила, що у затримці з виконання робіт винні насамперед представники ЛКП, оскільки вчасно не надавали необхідну документацію. Відтак суд відмовив у стягненні гарантії з банку.

Але поки «Львівелектротранс» судився з банком, сплив термін претензій до ТОВ «Аеровент». Останній термін подачі заяви був можливим у червні 2019 року, але підприємство цього не зробило. В результаті, за даними аудиторів, ТОВ «Аеровент» залишився винен «Львівелектротрансу» 108 тис. євро, а це 3,26 млн грн в перерахунку, оскільки частину робіт все ж було виконано.

Крім того, на послуги юристів та судові витрати за програшний суд з «Приватбанком» комунальне підприємство витратило ще додатково 1,38 млн грн. За висновками аудиторів, це були непродуктивні витрати.

ТОВ «Аеровент» зареєстроване в Києві. Його власником є Станіслав Шейхетов через ТОВ «Індепенденс», яке займається будівництвом елітних житлових комплексів.