Львівський АМКУ оштрафував змовників, які розіграли 1,7 млн грн на двигунах для «Львіввугілля»

25 Березня 2020

Адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету у Львівській області оштрафувала компанії ТОВ «Група Профітрейд» і ТОВ «Інженерний центр ЮКОР» на 136 тис. грн сумарно за узгоджену поведінку на торгах. Йдеться про тендер на закупівлю електродвигунів від ДП «Львіввугілля» вартістю 1,7 млн грн. Відповідне рішення опублікували на сайті АМКУ 20 березня.

Про змову компаній у цій закупівлі «Наші гроші. Львів» написали ще в листопаді 2018 року. Власником фірми-переможця «Групи Профітрейд» є Кирило Нестеренко. А фірма, яка вдавано конкурувала на торгах, ТОВ «Інженерний центр ЮКОР» на той час належала його тітці –  Жанні Пунтус. Зараз ця компанія належить Валентину В’ющенку.

Після публікації новини юристи проекту «Тисни» (Bihus.info) надіслали звернення в АМКУ. Антимонопольники виявили, що документи створені на одному принтері, та завантажені на сайт Prozorro з однієї IP-адреси з різницею у часі в 13 хвилин. Крім того, між фірмами існували господарські відносини – «Інформацій центр ЮКОР» надавав «Профітрейду» фінансові позики, а брат Кирила Нестеренка – Антон Нестеренко зазначений працівником у обох компаніях.

ТОВ «Група Профітрейд» зареєстрована менше двох років тому у Полтаві, З часу заснування отримала лише два державних замовлення на 5,4 млн грн, обидва від ПАТ «Львіввугілля». Окрім штрафу в 68 тис. грн, компанія, як і конкурент – «Інженерний центр ЮКОР» не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.