Улюблений тендерний махінатор Буської РДА отримає ще 5,8 млн грн на реконструкцію басейну, відкритого ще у липні

23 Грудня 2019

Відділ освіти Буської РДА підписав договір на реконструкцію басейну дитячо-юнацької спортивної школи із ТОВ «Пласт», компанією, яка оштрафована Антимонопольним комітетом за змову на тендерах.

Відповідний контракт підписали 17 грудня, за яким компанія отримає 5,8 млн грн на додаткові роботи з реконструкції басейну. Раніше на реконструкцію басейну вже виділяли понад 12 млн грн, замовлення отримало ТОВ «Пласт». За результатами закупівлі «Пласту» перерахували 10,78 млн грн.

Додаткові 5,8 млн грн «відпишуть» без конкурсу, за переговорною процедурою. Таке рішення пояснюють тим, що через «непередбачувані обставини» виникла потреба в додаткових роботах, а також що додаткові роботи пов’язані між собою у технологічному процесі з основними та виконуються у рамках одного об’єкта.

Разом із тим, басейн урочисто відкрили ще у липні 2019 року, про що писали низка ЗМІ, а директор «Пласту» Петро Орихівський навіть отримав грамоту за «якісне виконання робіт» від голови Буської РДА Петра Мороза.

Відремонтований басейн, фото з сайту Буської РДА

Як пояснила голова тендерного комітету Галина Олійник, за попереднім договором на 12 млн грн, у кошторис було включено лише реконструкцію приміщення басейну, а згодом перерахували кошторис і за новим контрактом відремонтують приміщення душових та роздягалень.

Нагадаємо, що раніше ТОВ «Пласт» неодноразово фігурувало у матеріалах «Наші гроші.Львів». Взагалі попередній тендер на реконструкцію басейну оголошували чотири рази. В усіх випадках тендерний комітету відділу освіти Буської РДА намагався створити умови, щоб віддати підряд на 12 мільйонів саме фірмі «Пласт», яка навіть розпочала роботи раніше, ніж її визнали переможцем.

Під час першої закупівлі ТОВ «Пласт» конкурувало з компанією «Галицький будівельник», власником 50% статутного капіталу обох є Петро Орихівський. Така «конкуренція» заборонена законом, і після публікації матеріалу  тендерний комітет скасував закупівлю. Згодом Антимонопольний комітет підтвердив виявлені порушення і оштрафував обидві фірмі сумарно на понад 100 тис. грн.

З четвертої спроби товариство «Пласт» таки стало переможцем торгів. Змагання відбувалось між ним, «Терон девелопмент» та приватним підприємцем Іваном Якимівим. Після звернення наших партнерів з «Центру громадського моніторингу та досліджень» Антимонопольний комітет підтвердив пов’язаність цих осіб та оштрафував їх.

Окрім штрафу, фірма та приватний підприємець не зможуть брати участь у відкритих торгах протягом трьох років, однак заборона не поширюється на контракти, укладені за переговорною процедурою.