Стрийський вагоноремонтний завод відписав майже 4 млн грн черговій «прокладці»

31 Липня 2018

Філія «Стрийський вагоноремонтний завод» ПАТ «Українська залізниця» в результаті відкритих торгів уклала договорів з ТОВ «Стар пак груп» на закупівлю запчастин до вагонів. Сума договору становить 3,96 млн грн, про це стало відомо із сайту Prozorro.

За ці кошти замовили 385 запчастин, серед них п’ятники з механічною обробкою, задній та передній упори, автозчепи, кронштейни та тягові хомути.

Єдиним конкурентом на торгах виступило ТОВ «Придніпровський механічний завод» з ціновою пропозицією, що була ідентична пропозиції суперника. Також вона до копійки дорівнювала очікуваній вартості закупівлі. Під час торгів конкуренти не знижували вартість.

Раніше торги на запчастини для вагоноремонтних заводів вигравала низка пов’язаних фірм, про які раніше писали «НГ.Львів»: ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» «Українська великовантажна техніка», «Євроінструмент» та «Технорейлгруп».  Як зазначає сайт «Наші гроші», в 2017 році поліція не знайшла за місцем реєстрації в Сумах компанії «Українська машинобудівельна техніка». Також не було знайдено ознак реального існування фірми, яку правоохоронці охарактеризували як фіктивну. Пізніше СБУ виявила підпільний цех з виробництва запчастин до вантажних вагонів, які виготовлялися з порушенням технологій або в результаті часткового відновлення непридатних б/в запчастин. Пізніше ці запчастини реалізували «УЗ» для збирання нових вантажних вагонів.

Після відкриття кримінальних проваджень всі три компанії перестають брати участь у тендерах «Укрзалізниці». А під час обшуків в офісному приміщенні в Кам’янському (Дніпропетровська обл.), де зареєстровано більшість фіктивних фірм, разом з документами ТОВ «Українська великовантажна техніка» та ТОВ «Технорейлгруп» були знайдені й документи «Стар Пак Груп».

ТОВ «Стар пак груп» зареєстроване наприкінці 2016 року в м. Дніпро і належить Констянтину Кольцову. Згідно з довідками компанії, там працює лише чотири людини включно з директором, а матеріально-технічна база – це орендований офіс на 22 «квадрати», принтер, три стола та комп’ютери і п’ять стільців.

За час існування фірма взяла участь 19 закупівлях, серед яких в 17 перемогла, а 2 – на стадії кваліфікації переможця. Загальна сума вже укладених контрактів – 109 млн грн. В усіх випадках конкурує з двома компаніями ТОВ «Придніпровський механічний завод» та ТОВ «Компанія віс груп плюс».

Останнє товариство фігурує в кримінальному провадженні, пов’язаному з привласненням грошових коштів державних підприємств у великих розмірах. Слідчі вважають, що між цією компанією та ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» було укладено удавані договори поставки запчастин до потягів та вагонів, що завдало збитків «Укрзалізниці».