«Відкосити» від Prozorro-2

Комунальні підприємства Львівської області у 2017 році половину коштів роздали без конкурсів
14 Травня 2018

Майже половина коштів комунальні підприємства Львівщини витрачають без жодних конкурсів, тобто за неконкурентними процедурами – через прямі договори або шляхом переговорів. Про це свідчать усереднені дані моніторингу, до якого ми відібрали 31 комунальне підприємство, які здійснювали закупівлі в 2017 році. 15 з яких працюють у Львові, решта – в області.

***

Законом України «Про публічні закупівлі» передбачено, що комунальні підприємства мають значно вищі пороги, від яких їм потрібно проводити відкриті торги. Так, для товарів та послуг – це суми від 1 млн грн, на роботи – від 5 млн грн.

Однак комунальні підприємства також можуть проводити допорогові закупівлі, які передбачають конкурсний відбір. Під час аукціону компанії можуть зменшувати свої ціни, і відповідно, замовник економитиме свої кошти. Наприклад, минулорічний аналіз «Центру громадського моніторингу та досліджень» свідчить, що середня економія коштів при застосуванні процедури допорогових закупівель у 2017 році в структурі ЛКП становила близько 8%.

Минулоріч із 31 комунального підприємства, які ми відібрали для моніторингу, допорогові закупівлі проводили лише 17. Причому лише сім з них провели більше 10 таких. Найбільше допорогових закупівель здійснили «Львівводоканал» (34), «Львівсвітло» і «Львів-ТБ» (по 18), «Львівелектротранс» (15).

На графіці ми показали комунальні підприємства зі співвідношенням суми договорів у 2017 році, підписаних без проведення та з проведенням конкурентних закупівель.

П’ятірка аутсайдерів

Серед усіх комунальних підприємств, які ми перевірили, вирізняється п’ять , які відверто ігнорували конкурсні закупівлі. Чотири з них, «Стрийтеплоенерго», «Трускавецьтепло», «Нерухомість та майно» і Сколівське житлово-комунальне господарство, взагалі не проводили торгів. Лише Миколаївське КП «Житлово-комунальне управління» витратило 3% коштів під час конкурсів.

«Стрийтеплоенерго» у 2017 році опублікувало 34 договори на понад 9,5 млн грн, з яких найбільше, шість, – з івано-франківським ПП «Комел-С», яке продає пальники та котли. Серед звітів КП вирізняється закупівля нафтопродуктів на 999 тис. грн, що лише на 1 тис. грн менше встановленого порогу для проведення торгів. Утім в день укладення договору до нього внесли зміни, значно зменшивши обсяги закупівель. Цю традицію «Стрийтеплоенерго» продовжило і в 2018-му, вже уклавши прямих договорів на майже 12 млн грн.

«Трускавецьтепло» підписало 43 договори, і жодного – за результатами конкурсу. Наприклад, КП мало проводити торги на паливо, однак неправомірно розділило предмет закупівлі і уклало дві окремі угоди на бензин та дизель без конкурсу. Загальна сума становила 1,1 млн грн. Після скарги наших партнерів з ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» угоди розірвали. Однак «Трускавецьтепло» знову підписало новий договір з тією ж компанією «Поділлянафтозбут», щоправда, на меншу суму – 750 тис. грн, яка не потребує проведення торгів. Так само у 2018 році всі кошти наразі роздають за прямими договорами.

Негативний результат для Сколівського житлово-комунального господарства можна пояснити тим, що підприємство припиняє діяльність. У березні 2017 року Сколівська міська рада вирішила реорганізувати КП шляхом його приєднання до іншого КП. У лютому-квітні минулого року це комунальне підприємство опублікувало сім звітів про укладені договори на понад 330 тис. грн, причому три з них – з матір’ю міського голови Сколе Богданою Москаль (загалом на 145,6 тис. грн).

Щодо комунального підприємства Львівської облради «Нерухомість та майно», то відсутність конкурсних процедур пояснюється тим, що підприємство опублікували лише два звіти в Prozorro, і це договори з монополістами постачання тепла і електроенергії. Цьогоріч ситуація повторюється. Щоправда, крім «комуналки» «Нерухомість та майно» замовило за звітом бензину на 65 тис. грн.

У п’ятірці аутсайдерів вирізняється миколаївське КП «Житлово-комунальне управління», яке минулоріч підписало 63 договори на понад 17 млн млн, з яких лише два – за конкурсом на загальну суму 561 тис. грн. Рекордсменами за отриманими підрядами без конкурсів є підприємець Василь Говикович (16 договорів на майже 3 млн грн) та Григорій Коваль (10 договорів на понад 3 млн грн).

П’ятірка лідерів

Минулоріч Буське міське комунальне підприємство провело вісім успішних закупівель за конкурсними процедурами закупівель на майже 2,4 млн грн. В основному купували пальне, але також придбали автомобіль ГАЗель та дорожню машину. У 2018 році вони здійснили лише три закупівлі, всі на паливо. Окрім того, ще одна закупівля пального перебуває на етапі підписання договору. Проаналізувавши ціни на пальне, ми не виявили переплати. Крім відкритих торгів, КП активно використовує допорогові закупівлі. У 2017 році з восьми закупівель чотири – допорогові.

На майже 2,4 млн грн провело конкурсних закупівель ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг». Три з чотирьох конкурсних процедур були саме допороговими, з 2-5 учасниками.   У 2018 році КП наразі провело тільки одну закупівлю – на відкритих торгах замовило бензину на 3 млн грн.

ЛКП «Львівавтодор» понад 90% коштів розподіляв за конкурентними процедурами закупівель. Причому мова йде не про 2-3 мільйони, а про 78 млн грн, договори щодо яких були підписані у 2017 році. Замовлення на понад 7 млн грн роздали без конкурсів, з яких 2,5 млн грн – це переговорна процедура на електроенергію.

Серед 18 звітів про укладені договори є скандальний договір, укладений у січні 2017 року «Львівавтодором» з його тодішнім керівником Олегом Березою. Береза здав своє авто «KIA Mohave» в оренду підприємству. Йому навіть вдалося уникнути відповідальності, оскільки адмінпротоколи склало не НАЗК, а поліція. Ще на 100 тис. грн – це договір з надання допомоги дітям-пішоходам здійснювати безпечний перехід доріг.

Формально, за даними Prozorro, «Львівспецкомунтранс» потрапив до списку лідерів, оскільки понад 85% коштів КП роздало за конкурентними процедурами закупівель (понад 14 млн грн). Однак лише протягом січня-травня 2017 року директор ЛКП «Львівспецкомунтранс» уклав угод та здійснив проплат на суму 35,06 млн грн без застовування процедур закупівель. Ці договори не були опубліковані в Prozorro, а кошти не можна відстежити на порталі Є-Дата. Директора КП так і не притягнули до відповідальності за це, тому що на момент розгляду справи закінчилися терміни  притягнення до адмінвідповідальності.

До п’ятірки лідерів потрапило також КП «Червоноградтеплокомуненерго», яке минулоріч підписало лише три договори на неповний мільйон гривень, два з яких за процедурою відкритих торгів на бензин та технічну сіль.

***

Якщо відштовхуватись не від суми договорів, а від кількості звітів про укладені без конкурсу договори, то абсолютними антилідерами рейтингу за 2017 рік є три львівських комунальних підприємства:

  1. ЛМКП «Львівтеплоенерго» – 307 звітів на 20 млн грн; комунальне підприємство прозвітувалось про майже 200 договорів з приватними виконавцями, які здійснювали примусове виконання судових рішень на користь «Львівтеплоенерго»;
  2. ЛМКП «Львівводоканал» – 146 звітів на 43,8 млн грн; найбільшу суму за прямими договорами (8,4 млн грн) «відписали» компанії «Західпласт», яка була оштрафована за змову на торгах;
  3. ЛКП «Львівелектротранс» – 105 звітів на 22,7 млн грн; найбільша сума за прямими договорами (2,7 млн грн) – компанії «Тандем Ріел» на ремонти будівель, причому один із них було укладено без конкурсу в обхід рішення ЛМР.

Матеріал підготовлено за підтримки МФ «Відродження»

Читайте також: Відкосити від Prozorro. Шість міських рад у Львівській області в 2017 році взагалі не проводили конкурсних торгів.